Občine članice

Grb

Grb

Regija

7

Ime občine

Občina Semič

Naslov

Štefanov trg 9

Pošta

8333 Semič

Telefon

(07) 356 53 60

Fax

(07) 356 53 65

Župan

Polona Kambič

Predlgajatelj župana

SLS

Število prebivalcev

3876

Število naselij

47

Površina

147 km2

Email

obcina.semic@siol.net

Spletni naslov

http://www.semic.si

Uradne ure

Pon: 7:30 – 14:30

Sre: 7:30 – 16:30

Pet: 7:30 – 13:30

 

Opis

Belokranjska vrata na Gabru odpro pogled na razgiban belokranjski kraški ravnik. Občina Semič se razteza na njegovem severnem obrobju, v vznožju Kočevskega Roga in obronkov Gorjancev; tako je geografsko zaprt proti severu. Meri 147 km2, kar predstavlja 0,7% celotnega slovenskega ozemlja, šteje 3.876 prebivalcev in ima 47 naselij. 66 % občine prekriva gozd, preostalo pa je plitvi vrtačasti kraški svet s steljniki, travniki in njivami, Semiško goro pa so Semičani zasadili z vinsko trto. Na Gabru se od magistrale odcepi cesta v dolino, in prav na dnu leži središče naselja Semič.
Občina Semič je s svojo naravno in kulturno dediščino pravi raj za tiste, ki si želijo miru in sprehodov po naravi. Tu ne boste srečali množice ljudi in ne bo vas motil vsakodnevni hrup. Semiški konec je namreč prijazen, miren in poln zanimivih in pristnih dogodivščin in običajev, ki popestrijo turistično ponudbo kraja.
V srednjem veku so tu gospodarili Semeničani. Od njihovih gradov so ostale le še razvaline na Semeniču in Smuku. Svojevrstno preteklost skrivajo v gozdovih Kočevskega Roga razvaline vasi kočevskih Nemcev, ki so tu živeli dobrih 600 let. S podrobnejšo zgodovino kraja in z naravovarstveno zbirko Bele krajine obiskovalce seznanja semiška Krajevna muzejska zbirka.
Osrednje naselje Semič je bilo tudi v preteklosti pomembno trgovsko in kulturno središče, o čemer pričajo arhitekturno bogate stavbe v centru Semiča.
Semič je znan po dobrem vinu, bogatem kulturnem izročilu uspešnih podjetnikih in obrtnikih ter tovarni kondenzatorjev Iskra.

Lokacija

Lokacija

Nazaj