Občine članice

Grb

Grb

Regija

7

Ime občine

Občina Ribnica

Naslov

Gorenjska cesta 3

Pošta

1310 Ribnica

Telefon

( 01) 837 20 00

Fax

( 01) 836 10 91

Župan

Samo Pogorelc

Predlgajatelj župana

Število prebivalcev

9246

Število naselij

64

Površina

154 km2

Email

obcina@ribnica.si

Spletni naslov

http://www.ribnica.si

Uradne ure

Pon: 7:00 – 15:00

Sre: 7:00 – 16:00

Pet: 7:00 – 14:00

Opis

Ribnica je geografsko, zgodovinsko, kulturno, gospodarsko in upravno središče občine. Leži na obeh bregovih ponikalnice Bistrice, sredi ravnine ribniškega polja, med grebenoma Male in Velike gore. Dolina se proti jugu razširi v večji naselji Prigorica in Dolenja vas z obsežnim dolenjevaškim poljem, proti zahodu se podaljša do Sodražice, od koder se svet proti severu dvigne v slikovita Slemena, proti jugozahodu pa se povzpne v Loški Potok.
Podnebje je zmerno celinsko z dolgimi zimskimi obdobji in obilico snežnih padavin. Več kot 60 % površine pokrivajo bogati gozdovi, predvsem iglavci, ki so polni raznovrstne divjadi.
Poleg največje kraške ponikalnice Ribnice sta poznani še Bistrica in Tržiščica. Ribnica je eden najstarejših slovenskih krajev in ima bogato zgodovino. Ime temu mestnemu naselju že od nekdaj potrjuje grb z ribo.
Popotnika že od daleč pozdravita dva zvonika ribniške farne cerkve, ki sta zgrajena po načrtih Jožeta Plečnika. Malo je krajev v Sloveniji, ki bi dali svetu toliko duhovne in svetne inteligence kor Ribniška dolina. Naj jih naštejemo samo nekaj izmed njih: glasbenik Jakob Petelin Gallus, mecen slovenske inteligence Luka Knafelj, jezikoslovec pater Stanislav Ĺ krabec, Janez Evangelist Krek…
Za duhovno uteho danes poleg farne cerkve skrbi tudi obnovljena Miklova hiša, h kateri spadajo zelo obiskana knjižnica, razstavna galerija in muzej.
Prav posebno mesto pa predstavljata ribniško suhorobarstvo in lončarstvo, obrti, ki imata bogato, večstoletno tradicijo in sta nekakšen zaščitni znak za Ribniško dolino.
Izkoriščanje raznovrstnega lesa in gline za izdelovanje praktičnih in okrasnih predmetov ter orodja se je ohranilo prav do današnjih dni.
Bogastvo Ribnice se poleg bogate naravne in kulturne dediščine kaže tudi v številnih kulturnih, etnografskih in ostalih prireditvah, kot so: Ribniški sejem suhe robe in lončarstva, Rokodelski festival, Miklavževanje, Žive jaslice, Kmečke igre na Velikih Poljanah, Novoletni koncert…
Vsem prireditvam in dogajanjem v ribniški občini pa je skupen "Ribnčan Urban", ki s svojo pojočo govorico in tradicionalno krošnjo na rami vedno znova ostaja njen razpoznavni znak.

Lokacija

Kliknite za ogled lokacije

Nazaj