Občine članice

Grb

Grb

Regija

9

Ime občine

Občina Preddvor

Naslov

Dvorski trg 10

Pošta

4205 Preddvor

Telefon

(04) 275 10 00

Fax

(04) 275 10 20

Župan

Rok Roblek

Predlgajatelj župana

Eva Grah Roblek in skupina volivcev

Število prebivalcev

3232

Število naselij

14

Površina

87 km2

Email

obcina.preddvor@siol.net

Spletni naslov

http://www.preddvor.si

Uradne ure

Ponedeljek: 9.00 - 13.00

Sreda: 9.00 - 13.00,15.00 - 17.00

Petek: 9.00 - 13.00

Opis

Občina Preddvor je nastala kot ena izmed naslednic bivše občine Kranj, sedanji obseg pa je dobila koncem leta 1998 z izločitvijo Jezerskega v svojo občino.
Preddvorska občina leži v osrednjem delu Gorenjske. Na severu meji na občino Jezersko, na vzhodu na občino Kamnik, na jugu na Občini Cerklje in Ĺ enčur, na jugozahodnem delu pa na Mestno občino Kranj.
Narava je tista, ki preddvorski občini nudi čudovite možnosti za razvoj in bogatitev turistične ponudbe. Predvsem ugodna geografska lega z odlično dostopnostjo (bližina letališča, avtoceste in mejnega prehoda Jezerski vrh), bujnim rastlinstvom in živalstvom, ter neokrnjenimi vodami. Pobočja gorovja okrog Storžiča in Grintovca nudijo vrsto možnosti za razvoj pohodništva in planinstva, vse vrste lova, ter raznovrstnih oblik opazovanja narave. Vznožja gora hranijo velike zaloge prvovrstne pitne vode, ki jo že vrsto let izkoriščajo prebivalci preddvorske, še veliko več pa prebivalci sosednjih občin.
Malo je krajev v Sloveniji, ki bi imeli tako bogato zgodovinsko in kulturno tradicijo. Vrsta arheoloških izkopanin (Gradišče nad Bašljem, Vrtačnik, Sveti Jakob...), štirje gradovi (Pusti, Turn, Hrib in Dvor), ter številni sakralni objekti neprecenljive vrednosti (izstopata cerkvi na Bregu in v Mačah), pričajo o bogatem življenju ljudi na sončni strani Kamniško Savinjskih Alp. O bogati kulturni tradiciji priča vrsta znanih imen, kot so prva slovenska pesnica Josipina Urbančič Turnograjska, Lovro Pintar, Matija Valjavec ...Za ohranjanje starih običajev, predvsem domačih avtohtonih plesov, ženitovanjskih običajev in snarjenja (način spravljanja sena z Zaplate), pa še vedno skrbijo številni domači kulturni delavci.
V preddvorski občini ne smemo pozabiti tudi na številno gostinsko ponudbo in nastanitvene kapacitete, ki jo uspešno dopolnjujejo številna igrišča, strelišče, urejeni tereni za jadralno padalstvo in zmajarstvo, konjeništvo, brezmejne možnosti za kolesarjenje, nenazadnje pa tudi jezero čŒrnava, z možnostjo osvežitve in čolnarjenja.

Lokacija

Lokacija

Nazaj