Občine članice

čŒet: 7:00 – 15:00

Pet: 7:00 – 15:00

Opis

V severovzhodnem delu Slovenije leži Občina Oplotnica, ki se v slikoviti pokrajini pod jugovzhodnimi obronki Pohorja razprostira na 33 km2. Na ozemlje, ki ga danes obsega Občina Oplotnica, je, kot so dokazala najnovejša arheološka raziskovanja, prišel človek že v 3. tisočletju pr.n.št.. Že od nekdaj je to ozemlje pomembno križišče, kjer sta se že pred 2. tisoč leti križala ves promet in trgovina iz Italije skozi Norik v Panonijo na vzhodu in obratno.
V novejši zgodovini se Oplotnica kot gospodarsko središče tega območja prvič omenja 1182 leta. Do leta 1782 je bila last žičkega samostana. V 19. stoletju se je zaradi lesne obrti, trgovine in kamnoloma v bližnjem Cezlaku razvila v večje ruralno oblikovano naselbino, ki danes spada po gostoti naseljenosti med gosto naseljena območja.
Celostno podobo ji daje 21 zaselkov (Božje, Brezje, čŒadram, Dobriška vas, Dobrova, Gorica, Koritno, Kovaški vrh, lačna Gora, Malahorna, Markečica, Okoška Gora, Oplotnica, Pobrež, Prihova, Raskovec, Stzraža, Ugovec, Zg. Grušovje, Zlogona Gora, Zlogona vas), ki nizajo krajinske značilnosti, ki oblikujejo pokrajino.
V dolini sta najbolj razvita poljedeljstvo in vinogradništvo, živinoreja in gozdarstvo pa sta bolj izrazita na obronkih lačne Gore, Fošta, Gorice in Okoške Gore, ki se počasi vzpenja proti Pohorju.
Na Občino Oplotnica mejijo občine Zreče, Slovenske Konjice in Slovenske Bistrica.

Lokacija