Občine članice

Grb

Grb

Regija

7

Ime občine

Občina Mirna Peč

Naslov

Trg 2

Pošta

8216 Mirna Peč

Telefon

(07) 393 61 00

Fax

(07) 393 61 07

Župan

Andrej Kastelic

Predlgajatelj župana

DAMJAN ZUPANČIČ in skupina volivcev

Število prebivalcev

2790

Število naselij

28

Površina

48 km2

Email

obcina.mirnapec@siol.net

Spletni naslov

http://www.mirnapec.si

Uradne ure

Pon: 7:30 – 15:00

Sre: 7:30 – 16:30

Pet: 7:30 – 13:00

 

Opis

Občina Mirna Peč je mlada občina, ki je nastala leta 1999, iz nekdanje Mestne občine Novo mesto. Občina meji na jugu in jugovzhodu na Mestno občino Novo mesto, na zahodu, severu in severovzhodu meji na občino Trebnje, v ozkem pasu na jugozahodu pa meji tudi na občino Žužemberk.
Geografsko občina Mirna Peč obsega tri doline: globodolsko, mirnopeško in šentjursko. Ravninskega sveta je malo, še največ v globodolski dolini, ob Temenici in v ozkem pasu ob avtomobilski cesti v šentjurski dolini.
Obdelovalnih površin je nekaj manj kot polovico, le del jih je v ravninskem svetu, več pa na sosednjih, višje ležečih terasah. Polovico celotne površine občine pokrivajo mešani gozdovi. Skozi mirnopeško dolino teče reka Temenica, ki preide na dan v Zijalu in ponikne v Dnu pod Goriško vasjo. Zijalo postaja priljubljena izletniška točka za domače in tuje obiskovalce. To je najlepši del še neokrnjene narave pokrajine v dolini spodnje Temenice.
Najpomembnejša gospodarska panoga je proizvodnja tekstila, usnjenih oblačil in krznenih izdelkov.
Kmetijstvo v občini predstavlja eno izmed pomembnejših dejavnosti. Po zadnjih statističnih podatkih (popis kmetijskih gospodarstev v letu 2000) je v občini registriranih 312 kmetij, ki imajo v uporabi 1.475 ha kmetijskih zemljišč. Najpomembnejše kmetijske panoge so: reja govedi, vinogradništvo in sadjarstvo ter pridelovanje žit in poljščin.

Lokacija

Lokacija

Nazaj