Občine članice

Sre: 7:30 – 16:30

Pet: 7:30 – 13:00

Opis

Občina Mirna Peč je mlada občina, ki je nastala leta 1999, iz nekdanje Mestne občine Novo mesto. Občina meji na jugu in jugovzhodu na Mestno občino Novo mesto, na zahodu, severu in severovzhodu meji na občino Trebnje, v ozkem pasu na jugozahodu pa meji tudi na občino Žužemberk.
Geografsko občina Mirna Peč obsega tri doline: globodolsko, mirnopeško in šentjursko. Ravninskega sveta je malo, še največ v globodolski dolini, ob Temenici in v ozkem pasu ob avtomobilski cesti v šentjurski dolini.
Obdelovalnih površin je nekaj manj kot polovico, le del jih je v ravninskem svetu, več pa na sosednjih, višje ležečih terasah. Polovico celotne površine občine pokrivajo mešani gozdovi. Skozi mirnopeško dolino teče reka Temenica, ki preide na dan v Zijalu in ponikne v Dnu pod Goriško vasjo. Zijalo postaja priljubljena izletniška točka za domače in tuje obiskovalce. To je najlepši del še neokrnjene narave pokrajine v dolini spodnje Temenice.
Najpomembnejša gospodarska panoga je proizvodnja tekstila, usnjenih oblačil in krznenih izdelkov.
Kmetijstvo v občini predstavlja eno izmed pomembnejših dejavnosti. Po zadnjih statističnih podatkih (popis kmetijskih gospodarstev v letu 2000) je v občini registriranih 312 kmetij, ki imajo v uporabi 1.475 ha kmetijskih zemljišč. Najpomembnejše kmetijske panoge so: reja govedi, vinogradništvo in sadjarstvo ter pridelovanje žit in poljščin.

Lokacija