Občine članice

Sre: 8:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00

Pet: 8:00 – 13:00

Opis

Občina Mengeš leži v prelepi podalpski ravnini Kamniških alp, ki jo na vzhodu obdaja mengeško polje na zahodu pa griča Gobavica in Dobeno.  Sestavljajo jo naselja Mengeš, Loka pri Mengšu, Topole, Dobeno. Središče občine, mestece Mengeš, je od glavnega mesta Slovenije oddaljen le 15 km, je staro naselje, saj je bilo njegovo ime prvič omenjeno že leta 1154. V mestu je mnogo zgodovinskih zgradb, ki izpričujejo bogato tradicijo kulturnega življenja. Najpomembnejše zgodovinske zgradbe so razvaline grajske utrdbe na Gobavici, Staretov grad, Ravbarjev grad, grad Jable, triladijska baročna cerkev Sv. Mihaela z gotskim prezbiterijem ter krstilnico in spovednico, ki sta delo arhitekta Jožeta Plečnika in podružnična cerkev sv. Primoža in Felicijana v Loki pri Mengšu. Mengeš je poznan tudi po znanih slovencih saj sta bila v Mengšu rojena pisatelj Janez Trdina in slikar Franc Jelovšek katerega freske krasijo nemalo cerkva na slovenskem.

V preteklosti se je Mengeš ponašal s slamnikarsko industrijo in industrijo glasbil v zadnjem času pa napreduje tekstilna industrija in razvoj malega gospodarstva saj je registriranih več kot 400 predvsem malih podjetij.

Mengeš je do leta 1994 sodil pod občino Domžale, z reformo lokalne samouprave pa je Mengeš na podlagi volje prebivalcem izkazane na referendumu maja 1994 s 1.1.1995 začela delovati kot samostojna Občina Mengeš.

Lokacija