Občine članice

Grb

Grb

Regija

4

Ime občine

Občina Luče

Naslov

Luče 106

Pošta

3334 Luče

Telefon

(03) 839 35 50

Fax

(03) 839 06 71

Župan

Ciril Rosc

Predlgajatelj župana

Andrej Šiljar in skupina volivcev

Število prebivalcev

1613

Število naselij

7

Površina

109 km2

Email

obcina@luce.si

Spletni naslov

http://www.luce.si

Uradne ure

Pon, tor, čet: 7:00 – 15:00

Sre: 7:00 – 17:00

Pet: 7:00 – 13:00

 

Opis

Luče so gručasto predalpsko naselje pod pobočjem Raduhe v Zgornji Savinjski dolini ob sotočju Savinje in potoka Lučnice. Luče so tipična predalpska vasica, na nadmorski višini 522 metrov, stisnjena med sotočje Lučnice in Savinje, pod mogočno Raduho, porasel Rogatec in zakraselo Dleskovškovo planoto.
Okoliške zaselke Konjski vrh, Krnico, Podvežo, Podvolovljek, Raduho in Strmec večji del sestavljajo samotne kmetije na strmih pobočjih. Kmetijstvo je pomemben dejavnik in soustvarjalec okolja. Večina kmetij v Lučah kmetuje sonaravno. Ljudje na tem območju že stoletja živijo in delajo z naravo. Planinstvo, gorsko vodništvo, ob tem pa tudi turizem na kmetijah ima tod že dolgoletno tradicijo. Ohranjeno naravno okolje in kulturno izročilo naših prednikov so nedvomne primerjalne prednosti Luč in okolice. Dobro ohranjeni so viri in navade, ki izhajajo iz gozdarske tradicije.
Najbolj obiskana med turističnimi zanimivostmi je Snežna jama v Raduhi, ki predstavlja svojstven biser visokogorskega krasa. Luče so se vrsto let ponašale z nazivom najlepše urejenega turističnega kraja, kar pa je bila samo krona dobremu sodelovanju med turističnimi ponudniki in drugimi domačini pri organizaciji prireditev (Lučki dan) in urejanju okolice.
Med nastanitvenimi objekti prevladujejo turistične kmetije, turistične postelje so v penzionu, v zasebnih sobah, planinskih domovih. Na območju je en avtokamp. Obnovljene kašče, mlini, žage in druge etnološke zanimivosti se s pomočjo zavednih domačinov vztrajno upirajo zobu časa. Tradicionalne kulinarične posebnosti Luč in ostalih delov Zgornje Savinjske doline se še pogosto znajdejo na mizah domačij, turističnih kmetij in gostinskih obratov.

Lokacija

Lokacija

Nazaj