Občine članice

Sre: 7:00 – 17:00

Pet: 7:00 – 13:00

Opis

Luče so gručasto predalpsko naselje pod pobočjem Raduhe v Zgornji Savinjski dolini ob sotočju Savinje in potoka Lučnice. Luče so tipična predalpska vasica, na nadmorski višini 522 metrov, stisnjena med sotočje Lučnice in Savinje, pod mogočno Raduho, porasel Rogatec in zakraselo Dleskovškovo planoto.
Okoliške zaselke Konjski vrh, Krnico, Podvežo, Podvolovljek, Raduho in Strmec večji del sestavljajo samotne kmetije na strmih pobočjih. Kmetijstvo je pomemben dejavnik in soustvarjalec okolja. Večina kmetij v Lučah kmetuje sonaravno. Ljudje na tem območju že stoletja živijo in delajo z naravo. Planinstvo, gorsko vodništvo, ob tem pa tudi turizem na kmetijah ima tod že dolgoletno tradicijo. Ohranjeno naravno okolje in kulturno izročilo naših prednikov so nedvomne primerjalne prednosti Luč in okolice. Dobro ohranjeni so viri in navade, ki izhajajo iz gozdarske tradicije.
Najbolj obiskana med turističnimi zanimivostmi je Snežna jama v Raduhi, ki predstavlja svojstven biser visokogorskega krasa. Luče so se vrsto let ponašale z nazivom najlepše urejenega turističnega kraja, kar pa je bila samo krona dobremu sodelovanju med turističnimi ponudniki in drugimi domačini pri organizaciji prireditev (Lučki dan) in urejanju okolice.
Med nastanitvenimi objekti prevladujejo turistične kmetije, turistične postelje so v penzionu, v zasebnih sobah, planinskih domovih. Na območju je en avtokamp. Obnovljene kašče, mlini, žage in druge etnološke zanimivosti se s pomočjo zavednih domačinov vztrajno upirajo zobu časa. Tradicionalne kulinarične posebnosti Luč in ostalih delov Zgornje Savinjske doline se še pogosto znajdejo na mizah domačij, turističnih kmetij in gostinskih obratov.

Lokacija