Občine članice

Grb

Grb

Regija

2

Ime občine

Občina Lovrenc na Pohorju

Naslov

Spodnji trg 8

Pošta

2344 Lovrenc na Pohorju

Telefon

(02) 630 05 50

Fax

(02) 630 05 60

Župan

Marko Rakovnik

Predlgajatelj župana

Blaž Kraner in skupina volivcev

Število prebivalcev

3163

Število naselij

7

Površina

85, km2

Email

obcina@lovrenc.si

Spletni naslov

http://www.lovrenc.si

Uradne ure

Pon, sre, pet: 8:00 – 12:00

Sre: 14:00 – 16:00

 

Opis

Lovrenc je zaradi svoje lege skozi tok časa postal nekaj posebnega. Velik vpliv na pokrajino je poleg značilnega gospodarstva imela tudi samostanska duhovščina, ki je skrbela za kulturni in duhovni napredek Lovrenčanov. Skupaj so postavili številne sakralne objekte na katere so še danes ponosni, med njimi tudi Župnijsko cerkev sv. Lovrenca, po kateri je kraj dobil ime. Ta se prvič se omenja že leta 1184 in je že leta 1191 postala župnijska.
Med župnijsko cerkvijo sv. Lovrenca in pokopališčem stoji pohorska pajštva - sušilnica za sadje in lan. Severozahodno od trga leži naselje Puša, ki je eden najstarejših zaselkov v Lovrencu. Tam stoji tudi pristna kmečka domačija - Ladejenkovo. V bližini stoji tudi dvojni kozolec, ki je eden redkih na Lovrenškem.
Leta 1996 je bil ob 75-letnici obstoja čebelarske organizacije zgrajen čebelarski dom z gozdarsko in čebelarsko učno potjo. Gozdarska učna pot prikazuje avtohtone rastlinske vrste Pohorja. Predstavljena je tudi pot medovitih rastlin. čŒebelarska učna pot prikazuje zgodovinski razvoj panjskih sistemov (Kranjič, Kirarjev panj, AŽ panj, LR panj).

Lokacija

Lokacija

Nazaj