Občine članice

Grb

Grb

Regija

11

Ime občine

Občina Kobarid

Naslov

Trg svobode 2

Pošta

5222 Kobarid

Telefon

(05) 389 92 00

Fax

(05) 389 92 11

Župan

Marko Matajurc

Predlgajatelj župana

Maja Manfreda in skupina volivcev

Število prebivalcev

4449

Število naselij

33

Površina

193 km2

Email

obcina@kobarid.si

Spletni naslov

http://www.kobarid.si

Uradne ure

Pon: 9:00 – 12:00

Sre: 9:00 – 12:00 in 14:00 – 16:00

Pet: 9:00 – 12:00

 

Opis

Občina Kobarid leži na severozahodnem delu Slovenije v Posočju na stičišču alpskega in predalpskega sveta. Zahodna meja občine je tudi državna meja Slovenije z Italijo.
Sedanja občina je nastala z reorganizacijo lokalne samouprave in je bila uradno ustanovljena z Zakonom o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij (Ur.list RS 60/94 z dne 3.10.94) in tako je Kobariška (po ukinitvi občine leta 1961) ponovno dobila svojo lokalno samoupravo.
Kobarid je slikovito mestece v Gornjem Posočju, obdano z vrhovi Krna, Matajurja in Stola in je upravno središče občine. Skozi okolje se pretaka in napaja dolino živahen tek rek Soče in Nadiže s številnimi pritoki, slapovi in kanjoni. čŒudovita narava Julijskih Alp privablja v prostor obiskovalce, ki se želijo umakniti gneči v prenaseljenih krajih in si poiskati miren kotiček za sprehode ali aktivno preživljanje prostega časa z ribolovom, planinskimi vzponi, kolesarjenjem, kajakom, raftingom, jadralnim padalstvom, ali pa zgolj mirno uživati v lepotah narave. Edinstvena lepotica tega prostora je reka Soča, ena najlepših v Evropi. »Krasna si, bistra hči planin, brdka v prirodni si lepoti, ko ti prozornih globočin nevihte temne srd ne moti…« Tako je reko Sočo že v prejšnjem stoletju opisal pesnik in duhovnik z Vrsnega, Simon Gregorčič. V tej edinstveni, smaragdni reki živi tudi soška postrv, ki privablja ribiče iz celega sveta. Obiskovalca bodo gotovo prevzeli veličastni gorski masivi in visoki vrhovi, s katerih lahko pogled usmerimo vse do morja. Na razpolago so številne pešpoti z enkratnimi panoramskimi razgledi in možnosti za vožnjo z gorskimi kolesi. Ostaline soške fronte na grebenih okoliških vrhov nemo pričajo o dogodkih 1. svetovne vojne. Prav tukaj se je odvijal največji vojaški spopad v gorati pokrajini v zgodovini človeštva. Kraje, kjer so se borili vojaki, danes odkrivajo njihovi vnuki. To zgodbo pripoveduje Kobariški muzej, v letu 1993 nagrajen z muzejsko nagrado Sveta Evrope in slikovita zgodovinska učna pot po okolici Kobarida. Tonovcev grad, novo odkrito arheološko najdišče, priča o izjemnem pomenu teh krajev tudi v pozni antiki. Poleg vsega naštetega si obiskovalec lahko ogleda še številne druge kulturne, zgodovinske in etnološke znamenitosti, ki jih ponuja ta prostor. Odličnost restavracij in gostišč združenih v »Kobariški gastronomski krog« privablja goste od daleč in blizu. V Igralniško zabaviščnem centru v Starem Selu boste s pestrostjo ponudbe prav gotovo atraktivno zaključili dan.

Lokacija

Lokacija

Nazaj