Občine članice

Sre: 9:00 – 12:00 in 14:00 – 16:00

Pet: 9:00 – 12:00

Opis

Občina Kobarid leži na severozahodnem delu Slovenije v Posočju na stičišču alpskega in predalpskega sveta. Zahodna meja občine je tudi državna meja Slovenije z Italijo.
Sedanja občina je nastala z reorganizacijo lokalne samouprave in je bila uradno ustanovljena z Zakonom o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij (Ur.list RS 60/94 z dne 3.10.94) in tako je Kobariška (po ukinitvi občine leta 1961) ponovno dobila svojo lokalno samoupravo.
Kobarid je slikovito mestece v Gornjem Posočju, obdano z vrhovi Krna, Matajurja in Stola in je upravno središče občine. Skozi okolje se pretaka in napaja dolino živahen tek rek Soče in Nadiže s številnimi pritoki, slapovi in kanjoni. čŒudovita narava Julijskih Alp privablja v prostor obiskovalce, ki se želijo umakniti gneči v prenaseljenih krajih in si poiskati miren kotiček za sprehode ali aktivno preživljanje prostega časa z ribolovom, planinskimi vzponi, kolesarjenjem, kajakom, raftingom, jadralnim padalstvom, ali pa zgolj mirno uživati v lepotah narave. Edinstvena lepotica tega prostora je reka Soča, ena najlepših v Evropi. »Krasna si, bistra hči planin, brdka v prirodni si lepoti, ko ti prozornih globočin nevihte temne srd ne moti…« Tako je reko Sočo že v prejšnjem stoletju opisal pesnik in duhovnik z Vrsnega, Simon Gregorčič. V tej edinstveni, smaragdni reki živi tudi soška postrv, ki privablja ribiče iz celega sveta. Obiskovalca bodo gotovo prevzeli veličastni gorski masivi in visoki vrhovi, s katerih lahko pogled usmerimo vse do morja. Na razpolago so številne pešpoti z enkratnimi panoramskimi razgledi in možnosti za vožnjo z gorskimi kolesi. Ostaline soške fronte na grebenih okoliških vrhov nemo pričajo o dogodkih 1. svetovne vojne. Prav tukaj se je odvijal največji vojaški spopad v gorati pokrajini v zgodovini človeštva. Kraje, kjer so se borili vojaki, danes odkrivajo njihovi vnuki. To zgodbo pripoveduje Kobariški muzej, v letu 1993 nagrajen z muzejsko nagrado Sveta Evrope in slikovita zgodovinska učna pot po okolici Kobarida. Tonovcev grad, novo odkrito arheološko najdišče, priča o izjemnem pomenu teh krajev tudi v pozni antiki. Poleg vsega naštetega si obiskovalec lahko ogleda še številne druge kulturne, zgodovinske in etnološke znamenitosti, ki jih ponuja ta prostor. Odličnost restavracij in gostišč združenih v »Kobariški gastronomski krog« privablja goste od daleč in blizu. V Igralniško zabaviščnem centru v Starem Selu boste s pestrostjo ponudbe prav gotovo atraktivno zaključili dan.

Lokacija