Občine članice

Grb

Grb

Regija

4

Ime občine

Občina Gornji Grad

Naslov

Attemsov trg 3

Pošta

3342 Gornji Grad

Telefon

(03) 839 18 50

Fax

(03) 839 18 64

Župan

Anton Špeh

Predlgajatelj župana

Aljaž Špeh in skupina volivcev

Število prebivalcev

2580

Število naselij

7

Površina

90,1 km2

Email

obcina@gornji-grad.si

Spletni naslov

http://www.gornji-grad.si

Uradne ure

Pon: 7:00 – 15:00

Sre: 7:00 – 17:00

Pet: 7:00 – 13:00

 

Opis

Gornji Grad leži v čudovito lepi kotlini, predgorju Savinjskih Alp pod Menino planino, Lepenatko in Rogatcem. Vse te planinske točke so primerne za enodnevne izlete in manj zahtevno planinarjenje. V dobrih dveh urah in pol lahko pridemo peš iz Gornjega Grada na Menino planino, ki leži na nadmorski višini 1508 m.
Gornji Grad je poln zgodovinskih in kulturnih spomenikov. Leta 1140 so benediktinski menihi na območju sedanjega kraja zgradili benediktinski samostan – edini na območju sedanje Slovenije, ki je l. 1461 prešel v last ljubljanske škofije in bil l. 1473 ukinjen. Takrat so si ljubljanski škofi izbrali Gornji Grad za letno rezidenco. l. 1750 je dal škof Ernest von Attems porušiti samostanska poslopja in staro cerkev in postavil današnjo katedralo, ki je po prostornini največja v Sloveniji. Posebna znamenitost kraja je mogočna katedrala Sv. Mohorja in Fortunata, z največjo prostornino in kupolo v Sloveniji. Naslednja znamenitost so gornjegrajske muzejske zbirke z različnih področij, od etnološke zbirke pa vse do zbirke Občine Gornji Grad na starih fotografijah.
Tradicionalno je tudi vsakoletno romanje v Novo Ĺ tifto za praznik Marijinega vnebovzetja, kamor prihajajo romarji iz mnogih krajev naše dežele.
Ob obisku na turističnih kmetijah in v gostinskih lokalih Vas bodo toplo sprejeli, ter postregli z domačo hrano. Zato lepo vabljeni na obisk v neokrnjeno naravo in potep po teh krajih.

Lokacija

Lokacija

Nazaj