Občine članice

Grb

Grb

Regija

2

Ime občine

Občina Dornava

Naslov

dornava 135

Pošta

2252 Dornava

Telefon

02/ 754 01 10

Fax

02/ 755 07 91

Župan

Matej Zorko

Predlgajatelj župana

Število prebivalcev

2686

Število naselij

12

Površina

28,4 km2

Email

obcina.dornava@dornava.si

Spletni naslov

http://www.dornava.si

Uradne ure

Pon.: 8.00 do 12.00

Sre.: 8.00 do 11.00 in 13.00 do 16.00

Pet.: 8.00 do 12.00

Opis

Občina Dornava leži v Severovzhodni Sloveniji, na delu Ptujskega polja in delu Slovenskih goric. Na ravninskem delu ležita naselji Dornava in Mezgovci, ki sta v času velike bivše občine Ptuj bili združeni v KS Dornava. Na območju Slovenskih goric pa so vasi bivše KS Polenšak: Bratislavci, Brezovci, Lasigovci ; Polenci, Polenšak, Slomi, Strejaci, Strmec pri Polenšaku in Žamenci.

Središče občine je v Dornavi, kjer živi več kot tretjina prebivalcev občine. V Dornavi stoji tudi najlepši baročni dvorec v Sloveniji. (Glej Baročni dvorec).

V Dornavi deluje tudi osnovna devetletna osnovna šola, ki ima podružnično (štiri oddelčno) šolo na Polenšaku. V občini delujeta tudi dve zasebni glasbeni šoli, to sta glasbena šola NOCTURNO in glasbena šola Zlatka Munda.

Nekoč v dvorcu, danes pa v modernih novih prostorih deluje Zavod za varstvo in usposabljanje, dr. Marjana Borštnarja Dornava, ki je eden največjih zavodov za otroke in mladino z motnjami v telesnem in duševnem razvoju v Sloveniji.

V občini delujeta tudi dve župniji in sicer župnija sv. Doroteje v Dornavi in župnija sv. Marije na Polenšaku, kjer je nekoč bila zelo znana romarska pot ob drugem biseru v občini, to je prelepi baročni cerkvi.

Območje občine Dornava je predvsem kmetijsko področje. Na ravninskem področju prevladuje poljedelstvo, v gričevnatem delu pa živinoreja.

Podjetništvo in obrt sta razviti predvsem v Dornavi in Mezgovcih.

V občini Dornava so tudi tri tradicionalne prireditve. Najstarejša, Praznik žetve ter razstava kruha in pogač je na Polenšaku, kjer jo vsako leto pripravi zelo dejavno Turistično društvo Polenšak. V Žamencih PGD Žamenci pripravljajo tradicionalni Gobarski praznik, ki je verjetno tudi najbolj obiskana prireditev v občini. TED LĂźkari pa v Dornavi pripravlja vsakoletni LĂźkarski praznik. Vse tri prireditve spremlja bogat kulturni in kulinarični program.

Lokacija

Kliknite za ogled lokacije

Nazaj