Občine članice

Grb

Grb

Regija

12

Ime občine

Občina Divača

Naslov

Kolodvorska ulica 3a

Pošta

6215 Divača

Telefon

(05) 731 09 30

Fax

(05) 731 09 40

Župan

Alenka Štrucl Dovgan

Predlgajatelj župana

NATAŠA HREŠČAK in skupina volivcev

Število prebivalcev

3921

Število naselij

31

Površina

147,8 km2

Email

obcina@divaca.si

Spletni naslov

http://www.divaca.si/

Uradne ure

Pon: 8:00 – 12:00

Sre: 8:00 – 12:00 in 14:00 – 16:30

Pet: 8:00 – 12:00

 

Opis

čŒeprav skromna po obsegu, le slabih dvajset kilometrov je od skrajne severne do skrajne južne točke, je občina Divača polna raznolikosti, ki jih prinaša lega na prehodu od morja v hribovito notranjost. Tu se mešajo tople južne sapice z viharnim severnim vetrom, znamenito burjo. Velik del pripada apnenčasti planoti Kras, kjer ne manjka značilnih kraških pojavov, ki so slavo te pokrajine ponesli širom po svetu.
Tu najdemo veličastne Ĺ kocjanske jame, vpisane na seznam svetovne dediščine Unesco, slikovite udornice, vrtače, škrapelje in žlebiče, ki jih voda počasi dolbe na poti v podzemlje kraške planote
Pravo nasprotje so zeleni, gozdnati hribi Senožeških brd, čudovita Vremščica in Brkini, ki s svojo razgibanostjo obrobljajo planoto.
V tej naravni raznolikosti je bil vse od prazgodovine prisoten človek, ki je iskal poti od morskih obrežij v notranjost celine. Sprva si je našel zavetje v jamah, si kasneje zgradil gradišča, utrjena naselja vrh varnih vzpetin, in se končno ustalil v vaseh, iz katerih še danes veje pridih preteklosti. To niso mogočni spomeniki nekdanjih in današnjih kultur, to so drobni biseri, ki sodobnemu popotniku prepogosto ostanejo skriti.
Vabijo vas, da zavijete z glavnih poti in se podate v manj znane kotičke, kjer se preteklost prepleta z bogastvom ohranjene narave. Odkrivate jih lahko med prijetnimi sprehodi ali med vožnjo s kolesom po mirnih poteh, jih raziskujete na konjskih hrbtih ali doživite iz zraka. Pustite se zapeljati umirjeni pokrajini, bujni cvetani in kraškim pojavom, konec dneva pa slastnim dobrotam njihove kuhinje.

Lokacija

Lokacija

Nazaj