Občine članice

čŒet: 7:00 – 15:00

Pet: 7:00 – 13:00

Opis

čŒrna na Koroškem je slikovito, prijetno naselje v trikraki dolini ob reki Meži na desno in Javorskim potokom na levo, na križišču dveh cest - levo proti Ĺ oštanju in desno proti Koprivni.
čŒrna se v virih prvič omenja leta 1137, kot navaja avstrijska umetnostno - zgodovinska topografija. Iz leta 1620 so znani prvi zapiski o fužinarstvu, ko se je v čŒrni naselil fužinar in rudar iz Labotske doline Melhior Puc. Dolina Meže je bila v poznejših stoletjih pa vse do danes zaznamovana z rudniki svinca in železarstvom. Rudarjenje je danes opuščeno, na "knapovške" čase pa spominjata turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece v sosednji Mežici, kjer se lahko radovedni obiskovalec z jamskim vlakom odpravi po starih rudarskih sledeh. V centru vasi je na ogled tudi stalna etnološka zbirka, ki priča o bivalni kulturi čŒrnjanov in njihovem delu v preteklosti.
Ĺ port ima v kraju dolgoletno tradicijo, še posebej zimski športi. čŒrnjani imajo smučarski klub, ki je dal znana imena, kot so Mitja Kunc, Katjuša Pušnik, Ožbi Ošlak, danes tudi Tina Maze in Aleš Gorza ter Nataša Lačen. Blizu vasi je speljana tekaška proga, možno pa je tudi plezanje po zaledenelih slapovih.
Pokrajini dajejo svoj pečat preprosti, a dobrodušni ljudje, sočna črnjanska govorica in posebnosti koroške kulinarike kot so rženi kruh, mežerle, mavželjni, bula, grumpi, klocavi nudlni, ajdovi žganci, hrenov zos, koroški mošt in črničevc.

Lokacija