Občine članice

Grb

Grb

Regija

1

Ime občine

Občina Črenšovci

Naslov

Prekmurske čete 20

Pošta

9232 Črenšovci

Telefon

(02) 573 57 50

Fax

(02) 573 57 58

Župan

Vera Markoja

Predlgajatelj župana

Dušan Utroša in skupina volivcev "Glas ljudstva - neodvisna lista"

Število prebivalcev

4331

Število naselij

6

Površina

33 km2

Email

info@obcina-crensovci.si

Spletni naslov

http://www.obcina-crensovci.si

Uradne ure

Pon: 7:00 – 15:00

Tor: 7:00 - 15:00

Sre: 7:00 – 16:00

čŒet: 7:00 - 15:00

Pet: 7:00 – 14:00

Opis

Občino čŒrenšovci sestavljajo poleg vasi čŒrenšovci še Dolnja, Srednja in Gornja Bistrica, Žižki in Trnje s skupno 4442 prebivalci. Naselje čŒrenšovci leži na 171 m nadmorske višine in se je razvilo na osrednjem Dolinskem ob magistralni cesti Lendava - Murska Sobota. Pomembno vlogo pri promociji občine in kraja ima šola z lično urejenim športnim parkom in okolico.
Pomembna srednjeveška obrt je bila mlinarstvo, ki so jo začeli opravljati v 16. stoletju. Vodni mlini so bili postavljeni na reki Muri in na potoku čŒrncu. Razvoj turizma je pogojen z naravnimi lepotami kraja, reko Muro, njenimi mrtvimi rokavi, floro in favno, Bobri - nekdanjim letoviščem, kmetijami in z njimi povezanim kmečkim načinom življenja.
Sprehajalci in pohodniki bodo uživali na označeni gozdni učni poti ob Muri. Poleg opazovanja ptic in sprostitve ob njihovem petju je zanimivo tudi spoznavanje posebnih drevesnih vrst pod strokovnim vodstvom. Gostom, ki radi kolesarijo in ob tem spoznavajo naravne in kulturne znamenitosti, je na voljo ena od sedmih mednarodnih kolesarskih poti. Ĺ tevilna kulturna, turistična, športna, gasilska, upokojenska, čebelarska in druga društva prirejajo tekom leta razne predstave, proslave, akcije, kolesarjenja, tekmovanja, ipd. Velik poudarek dajejo v občini ohranjanju običajev, V Gornji Bistrici si lahko turisti ogledajo izdelovanje bučnega olja, ob mostu na Muri pa nastaja plavajoči mlin. Mlinarski dnevi, ki jih prireja Turistično društvo Bistrica, so najzanimivejša tradicionalna prireditev v občini.

Lokacija

Lokacija

Nazaj