Občine članice

Grb

Grb

Regija

11

Ime občine

Občina Bovec

Naslov

Trg golobarskih žrtev 8

Pošta

5230 Bovec

Telefon

(05) 384 19 00

Fax

(05) 384 19 15

Župan

Valter Mlekuž

Predlgajatelj župana

SD

Število prebivalcev

3326

Število naselij

13

Površina

367 km2

Email

obcina.tajnik@bovec.si

Spletni naslov

http://www.obcina.bovec.si

Uradne ure

Pon: 8:00 – 12:00

Sre: 8:00 – 12:00 in 14:00 - 16:00

Pet: 8:00 – 12:00

 

Opis

Bovško je gorata pokrajina v Julijskih Alpah. Vijugavi in ozki dolini Soče (iz katere izhajajo še stranske doline Lepena, Vrsnik, Zadnjica in Zadnja Trenta) in Koritnice z Bavšico, Možnico in Loško Koritnico, se ob sotočju Soče in Koritnice udobno razlezeta v Bovško kotlino, ki pa se potem spet stisne in preide v srpeniško-žagarsko kotanjo z dolino reke Učje. Bovška kotlina je v svojem dnu pokrita z dokaj obsežnimi in ravnimi obdelovalnimi površinami. Občina Bovec meji na italijanske občine Tarvisio (Trbiž), Chiusaforte (Kluže) in Resia (Rezija) ter slovenski občini Kobarid in Kranjska Gora. Prek gorskih prelazov Predel (1156 m), Vršič (1611 m) in Učja (650 m) ali prek krajev od juga skozi Tolmin in Kobarid proti izviru Soče se pripeljete na Bovško. Središče Bovške, Bovec, leži na nadmorski višini 483 m.
Poletja v dolini so prijetno topla, zime pa mile. Velik del Bovške leži v Triglavskem narodnem parku. Bovško je deželica, polna skrivnosti in zanimivosti. Relief pokrajine je bil ponekod izrazito ledeniško preoblikovan, od tod raznovrstnost njegovih oblik. Dolgotrajno kemično in fizikalno delovanje na geološko podlago je s sodelovanjem tektonskih sil dalo značilno podobo tej gorski pokrajini.
Bovško je področje, kjer je okolje dokaj nedotaknjeno, industrija skromna, vode še čiste, zato se lahko narava pokaže v vsem svojem bogastvu.
Bovec je kot osrednji kraj v dolini skozi stoletja zrasel v veliko in močno naselje. Bovško je seveda odvisno od dogajanja in odločitev na ravni države Slovenije, po drugi strani pa se nahaja na križišču romanskega, germanskega in slovanskega kulturnega prostora, na samem robu Evropske skupnosti.

Lokacija

Lokacija

Nazaj