Občine članice

sreda: od 08:00 do 12:00, od 13:00 do 17:00 ure

petek: od 08:00 do 12:00 ure

Opis

Občina Miren-Kostanjevica meri 64 km2 in šteje 4.790 prebivalcev. Na zahodu meji z Republiko Italijo, na severu z občino Ĺ empeter - Vrtojba, na vzhodu z Mestno občino Nova Gorica in na jugu z občino Komen na Krasu. Občina obsega 15 naselij, ki so organizirana v 7-ih krajevnih skupnostih, in sicer KS Miren: Miren, Orehovlje in Vrtoče; KS Bilje: Bilje; KS Opatje selo: Opatje selo, Lokvica, Nova vas; KS Sela na Krasu: Sela na Krasu, Hudi log, Korita; KS Kostanjevica na Krasu: Kostanjevica na Krasu; KS Vojščica: Vojščica; KS Temnica, Lipa in Novelo.

Pokrajina občine je zelo raznolika. Del, imenovan tudi ''Vrt Goriške'', sega v območje Vipavske doline. Pokrivajo ga rodovitna polja, vrtovi in sadovnjaki, med katerimi se vije reka Vipava. Preostali del pokrajine sega v območje Krasa z značilno barvito in pestro kraško floro, s kraškimi vrtačami in z globokimi brezni, ki so pravi izziv za mnoge jamarje. Tu sta doma kraški pršut in teran.

Največji kraj v občini in tudi občinsko središče je Miren. Občinska uprava in Krajevni urad imata sedež v prostorih upravne stavbe nekdanjega podjetja Ciciban. V neposredni bližini občinske stavbe se nahaja novejši poslovno-stanovanjski objekt s pošto, banko in z drugimi poslovnimi prostori. V Mirnu je centralna osnovna šola z dvema podružnicama v Biljah in v Kostanjevici na Krasu. V sklopu osnovne šole delujejo štirje vrtci. Poleg šole stoji zdravstveni dom, kjer so občanom na voljo splošne zdravstvene, zobozdravstvene, fizioterapevtske in lekarniške storitve. Miren je znan po skoraj 100-letni čevljarski tradiciji, Bilje po opekarništvu, Kras pa po kamnoseštvu.

Med kmetijskimi panogami je najbolj razvito sadjarstvo, poljedelstvo in vinogradništvo. Na širšem območju kmetijskih zemljišč je bila izvedena komasacija in ureditev namakalnega sistema iz umetnega jezera Vogršček.

V občini deluje Prostovoljno Gasilsko društvo Kostanjevica na Krasu, ki skrbi za varnost pred požari, saj je velik predel občine kot tipična kraška pokrajina stalno izpostavljen nevarnosti požarov v naravi. Na področju kulture deluje več registriranih kulturnih društev. Prevladuje ljubiteljsko, zborovsko petje v okviru zborov: MPZ Kras – Opatje selo, MPZ Miren – Miren, Oktet Rožmarin – Temnica, Vokalna skupina Chorus'97 – Miren, pevski zbor v okviru Društva GLAS – Bilje in pevski zbor v okviru KUD Simon Jenko – Temnica. Pevski zbori se aktivno udeležujejo pevskih revij in tekmovanj. Poleg naštetih pevskih zborov so v občini po vseh župnijah zelo aktivni tudi cerkveni pevski zbori. Na področju kulture delujejo tudi Kulturno društvo ZARJA Bilje, Kulturno društvo »Stanko Vuk« - Miren, Ĺ portno kulturno društvo Vojščica in Turistično društvo DREN - Sela na Krasu.

Tudi športna dejavnost je zelo razvajena. Aktivna sta nogometna kluba NK Adria Miren in NK Bilje oz. Ĺ D Bilje. Dve nogometni igrišči, v Mirnu in v Biljah, ne služita samo za treninge, ampak tudi za prirejanja tekmovalnih in prijateljskih nogometnih srečanj. Poleg dveh največjih nogometnih društev deluje v občini še šest športnih društev, ki se ukvarjajo z malim nogometom, balinanjem, s košarko, lokostrelstvom ter Jamarsko društvo Temnica. Registrirani sta tudi dve društvi z namenom združevanja mladih, in sicer Mladinsko društvo Orehovlje ter Mladinsko društvo »Slika« - Miren. Poleg vseh pa so tudi aktivna Društvo žena Bilje, Miren-Orehovlje ter društvo žena v sklopu Društva »Simon Jenko« - Temnica in Društvo upokojencev Bilje, Miren in Kostanjevica na Krasu.

Obstoj sedanjih naselij na območju občine Miren-Kostanjevica sega že v prazgodovino in antiko. O tem pričajo številna arheološka najdišča prazgodovinskih gradišč in rimskih grobišč v Mirnu in v Biljah. Najzanimivejše turistične točke v občini so: Mirenski grad z romarsko cerkvijo Žalostne Matere Božje iz 13. stoletja; Trstelj kot najvišji hrib in najvišja razgledniška točka v občini, z urejenimi planinskimi potmi in s planinsko kočo ''Trstelj''; Kraške jame (mnoge še neraziskane), globoke tudi do 70 m, primerne za jamarski šport; kolesarske poti in sprehajalne poti ter znamenitosti iz 1. svetovne vojne v okviru nastajajočega projekta Poti miru na Krasu. Na reki Vipavi je zelo razširjeno športno ribištvo.

V času delovanja občine je bilo mnogo storjenega na področju razvoja cestne in komunalne infrastrukture. Občina si bo v nadaljnjem prizadevala skrbeti za okolje in prostor, za pospeševanje razvoja malega gospodarstva, kmetijstva, turizma, športno-rekreacijskih in kulturnih dejavnosti, šolstva.

Lokacija