04.05.2010 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

ŽUPANI ZA VEČ KOT 20-ODSTOTNO ZMANJŠANJE IZPOSTOV CO2

Bruselj, 4. 5. 2010 - Danes bo na konferenci v Bruslju več kot 500 evropskih županov podpisalo izjavo, s katero se bodo zavezali da bodo do leta 2020 izpuste ogljikovega dioksida zmanjšali za več kot 20 odstotkov. Tokrat se pod izjavo ne bo podpisal noben slovenski župan, doslej pa sta jo podpisala le župana Ljubljana in Velenja.

Izjava bo podpisana na konvenciji ali letni konferenci županov, ki jo je Evropska komisija prvič pripravila leta 2009. Skupaj z letošnjimi bo podpisnikov izjave že preko 1600 iz 36 držav, kar predstavlja 120 milijonov državljanov.

Podpisniki se bodo zavezali, da bodo izvedli analize o količini CO2 v zraku, opredelili načine za uresničitev ciljev, ocenili svoje dosedanje ukrepe, varčevali z energijo, spodbujali obnovljive vire energije in osveščali državljane. Evropska komisija kot dobro prakso navaja primer nemškega Heidelberga, ki je izpuste CO2 iz javnih zgradb zmanjšal za skoraj 40 odstotkov s pomočjo postaj za nadzor energije in z uvedbo "energijskih ekip" v mestnih šolah.

Lokalni organi imajo ključno vlogo pri blaženju učinka podnebnih sprememb. Več kot polovica izpustov namreč nastane v mestih in zaradi mest. Osemdeset odstotkov prebivalcev živi in dela v mestih, kjer se porabi do 80 odstotkov energije.

Iz Slovenije se konvencije županov, ki poteka v Evropskem parlamentu v Bruslju, udeležujeta mestna svetnica iz Velenja Marija Ževart in Boštjan Krajnc iz energetske agencije za Savinjsko, Ĺ aleško in Koroško, imenovane Kssena.

< 79. REDNA SEJA VLADE