24.01.2017 Starost: 6 let

ŽUPANI NA PROTEST NA SEJO DZ ZARADI ODPOKLICA ŽUPANA

Ljubljana, 24. 1. 2017 – Državni zbor RS bo na januarski seji ponovno obravnaval novelo Zakona o lokalni samoupravi, ki uzakonja odpoklic župana. Združenja občin smo županje in župane povabili k mirnemu protestu v Državni zbor.


Državni zbor Republike Slovenije je 15. decembra 2016 s 45 glasovi za in 19 proti sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-S), EPA 482-VII, ki uzakonja institut odpoklica župana. Državni svet Republike Slovenije je 20. decembra 2016 izglasoval veto na novelo zakona, k čemur smo pozvali tudi v Združenju občin Slovenije. Poslanke in poslanci bodo o potrditvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-S) ponovno odločali na seji 25. januarja.

 

Županje in župane smo pozvali k udeležbi na seji Državnega zbora RS, da na ta način poslankam in poslancem izkažejo nestrinjanje z njihovim ravnanjem, s katerim rušijo stabilnost in učinkovitost sistema lokalne samouprave v Republiki Sloveniji.

 

Po zaključku obravnave sledi še novinarska konferenca, na kateri bosta izjavo med drugimi podala Robert Smrdelj, predsednik ZOS, ter Milan Ozimič, državni svetnik, v imenu predlagateljev veta.

 

 

 


< USKLAJEVANJE PREDLOGA ZAKONA O JAVNIH FINANCAH