26.05.2009 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

ZOS PROTI ZNIŽEVANJU SREDSTEV OBČINAM

Ljubljana, 26. 05.09 – Danes je na MF potekal drugi usklajevalni sestanek v zvezi z znižanjem sredstev občinam ob drugem rebalansu državnega proračuna v letošnjem letu. V ZOS nasprotujejo znižanju finančnih sredstev občinam. Finančno ministrstvo je namreč pred tednom dni predlagalo, da bi poiskali možnosti za zmanjšanje sredstev občinam v višini med 20 in 25 milijoni evrov.


Danes so se na to temo ponovno sestali, predstavniki občin pa so predstavili svoje argumente.Sestanka sta se udeležila finančni minister Franc Križanič in ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Zlata Ploštajner.

 

Na ministrstvu za finance so predlagali zmanjšanje sredstev za občine za 20 oz. 25 milijonov evrov. Zanimalo pa jih je, kje bi bilo po mnenju občin najbolje krčiti sredstva. Možni viri, kjer bi lahko prišlo do znižanja, so po njihovem dohodnina, povprečnina in sofinanciranje investicij po zakonu o financiranju občin.

 

Pred tednom dni so se pogovarjali tudi v smeri, da bi bilo - če bi že prišlo do krčenja sredstev - najbolj smiselno enakomerno znižanje na vseh treh segmentih, a so na podlagi analize v občinah prišli do podatkov, da bo v primerjavi z lanskim letom letos okrog 25 odstotkov manj lastnih prihodkov. V skupni masi sredstev za občine to pomeni dobrih deset odstotkov manj prihodkov. Zmanjšanje prihodkov v lokalnih proračunih bo po oceni predstavnikov občin verjetno še večje kot na državni ravni, kjer naj bi šlo za deset odstotkov prihodkov manj.

 

To pa pomeni, da "nimamo nikakršne rezerve, nobenega manevrskega prostora" za nižanje sistemskih prihodkov oz. prihodkov na podlagi zakonodaje in dogovora iz marca glede povprečnine. "čŒe se restriktivno ne želi krčiti investicij na občinski ravni, je potrebno najti razlike za zmanjšanje finančne luknje v državnem proračunu kje drugje," pravi predsednik ZOS in pojasnjuje, da bodo posledice krčenja proračunov manjše investicije, kar pa pomeni še manj dela za gospodarstvo. Dodal je, da je bil njihov predlog znižanje plač v javnem sektorju. Minister Križanič je napovedal, da bodo na Ministrvu za finance pripravili nove izračune.

 

O aktivnosti ZOS na tem področju vas bomo ažurno obveščali.


< VLADA SPREJEMA ŽE DRUGI LETOŠNJI REBALANS