02.02.2009 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

ZOS PRAZNUJE DESETLETNICO DELOVANJA

Brdo pri Kranju, 2. 2. 2009 - Združenje občin Slovenije je danes na Brdu praznovalo desetletnico svojega delovanja, v katerega se je za zaščito svojih interesov vključilo že 136 slovenskih občin. Združenje se je uveljavilo kot pomemben dejavnik lokalne samouprave v Sloveniji, je prepričana tudi ministrica Zlata Ploštajner, ki na dobro sodelovanje računa tudi v prihodnje.

Deset let ni posebej dolga doba, a vendar je bilo to obdobje ključno za razvoj lokalne samouprave v samostojni republiki Sloveniji," je na slavnostni akademiji ob pomembnem jubileju poudaril predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) Robert Smrdelj. Pojasnil je, da so v tem času lokalno samoupravo iz črk zakona spravljali v dejansko veljavo, pri čemer je Združenje igralo pomembno vlogo.

Pomembnost Združenju občin Slovenije in njegovi sestrski organizaciji Skupnosti občin Slovenije priznava tudi ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Zlata Ploštajner. Spomnila je, da združenji zastopata interese slovenskih občin doma in v svetu. Cilj vsake občine je dobrobit njenih prebivalcev, ker pa so njihove potrebe in interesi zelo različni, je potrebno veliko povezovanja že znotraj občin in pa tudi med njimi.

Ploštajnerjevi se prav zaradi tega zdi združenje občin posebej pomembno. "Z dolgoletno tradicijo in dejavnostjo na področju uresničevanja vloge lokalne skupnosti se je pokazal kot izjemno pomemben dejavnik," je ocenila in dodala, da to kaže tudi vrsta aktivnosti, pri katerih z združenjem na različnih področjih za krepitev lokalnih skupnosti sodeluje tudi vlada.

"Sodelovanje na marsikaterem področju teče in je uspešno. Pri tem me veseli, da se združenji povezujeta in skupaj nastopata ter zavzemata skupna stališča, kar je dobra popotnica, da bo v prihodnje glas lokalne skupnosti še bolj slišati," je dejala ministrica, hkrati pa opozorila, da je ponekod sodelovanje lokalne skupnosti z vlado še vedno težavno. Zato meni, da je to vprašanje potrebno sistemsko rešiti. "Na tem področju nas v tem mandatu čakajo številni izzivi, ampak verjamem, da jim bomo kos," je povedala ministrica in izpostavila izziv nadaljevanja procesa regionalizacije. Upa, da bodo tokrat uspešni in bodo našli politični konsenz, saj pokrajine pomenijo nujni pogoj za učinkovitejšo in boljšo mobilizacijo regionalnih virov, ki so na voljo. "Naš cilj je delujoča uspešna lokalna samouprava, ki bo lahko vršila nalogo, ki ji je namenjena. To je avtonomna skrb za potrebe občanov in za kvaliteto njihovega življenja," je zaključila ministrica.

Pokrajine podpira tudi Smrdelj, ki ocenjuje, da je proces oblikovanja občin sedaj na Slovenskem zaokrožen, ustanovitev pokrajin pa se splača, ker "Slovenija potrebuje krepko decentralizacijo". Smrdelj pričakuje, da bo združenje letos sodelovalo pri pripravi predloga o regionalizaciji kot tudi pri ostali zakonodaji. Sicer pa bodo v skladu s programom, ki so ga sprejemali na današnji skupščini, to leto nadaljevali tudi s številnimi posveti in izobraževanji, prek katerih si občine izmenjujejo dobre prakse.
Tudi v novem štiriletnem obdobju je Smrdelj prepričan, da bo dialog z državo dober, saj je nova vlada obdržala službo za lokalno samoupravo. Smrdelj meni, da bo združenje v ministrici imelo dobro sogovornico, nadeja pa se tudi, da bodo presegli običajne probleme z drugimi ministrstvi, ki jih "postavljajo v podrejen položaj".

Današnjo slavnostno akademijo je združenje izkoristilo tudi za to, da je desetim ustanovnim članom podelilo plakete častnih članov. Med dobitniki plakete je tudi prvi predsednik združenja Anton Kokalj, ki je prepričan, da se je ustanovitev združenja izkazala za pravilno. Tudi zaradi njegovega delovanja je namreč danes položaj občin v Sloveniji boljši, kot je bil pred desetimi leti, je sklenil Kokalj.

< VABILO MEDIJEM NA SLAVNOSTNO AKADEMIJO ZOS