22.10.2018 Starost: 5 let

ZOS NA SREČANJU Z MINISTROM ZA OKOLJE IN PROSTOR

Ljubljana, 22.10.2018 – Danes so se predstavniki Združenja občin Slovenije sestali z ministrom Lebnom in njegovo ekipo. Minister je predstavil zadeve s katerimi se ministrstvo ubada in katere so prioritetne in prisluhnil težavam s katerimi se soočajo občine.

Predstavniki združenja občin so ministru podali najbolj pereče težave s katerimi se trenutno srečujejo občine, kot so gradbena dovoljenja za objekte pred 1.6., ker se za te objekte sedaj zahteva nova projektna dokumentacija, čeprav gre za poseg za nazaj.  Izpostavljene so bile male čistilne naprave in opremljenost občin z njimi, in predlagali so, da bi bilo smiselno narediti pregled, ker se zadeva samo prestavlja naprej ampak občine ne bodo uspele urediti čistilnih naprav do danih rokov.

Govorili so komunalnih zadevah in aglomeracijah, izpostavljene so bile tudi teme vodni skladi, EKO sklad in razvoj regij. Poleg tega so predstavniki ZOS opozorili na  težave, ki se pojavljajo na MOP-u v povezavi s projekti z Naturo 2000, za katere je minister obljubil, da bodo zadevo preučili in pregledali zakaj prihaja do takšnih zapletov.

Minister je tudi obljubil, da bodo vse navedene zadeve preverili znotraj ministrstva in da se dobimo v začetku decembra. Trenutno se ministrstvo prioritetno ukvarja z odpadno embalažo, v nadaljevanju pa bodo reševali vse ostalo. Povedali so tudi, da bodo pričeli z urejanjem Stanovanjskega zakona in da lahko  pričakujemo, da se bodo začeli pogovori z občinami oziroma združenji nekje v januarju 2019. Minister je podal predlog, da se srečamo z njimi vsaj štirikrat letno in pregledamo problematiko in podrobneje predelamo določene teme, ki smo jih izpostavili oziroma o zadevah, ki se bodo še pojavile.

< 5. REDNA SEJA VLADE RS