03.04.2009 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

ZOS IN SOS PRAVILNO OPOZARJALA NA NEDOMIŠLJENOST NOVELE ZZVZZ

Ljubljana,03.04.09 – Aktivnosti ZOS in SOS zaradi težav pri izvajanju novele Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju so končno padla na plodna tla. Ministrstvo za zdravje je v dopisu, ki smo ga prejeli zapisalo, da je bila sprememba zakona v katerem so določeni kriteriji, ki so podlaga za zavarovanje občanov nedomišljena.

ZOS je že v času sprejemanja novele zakona opozarjalo da bo zakon prinesel proračunom občin nesorazmerno več stroškov kot koristi. Njegova poglavitna pomanjkljivost pa je neprijaznost do uporabnikov, občinskih organov pa tudi do vseh tistih institucij na državnem nivoju, ki bodo dodatno obremenjene z dostavo podatkov iz uradnih evidenc.

Na Ministrstvu za zdravje priznavajo, da stanje, ki ga je povzročila sprememba zakona otežuje zagotavljanje obveznega zdravstvenega zavarovanja za socialno ogrožene občane. Zaradi tega bo MZ predlagalo spremembo kriterijev tako, da zaradi zagotavljanja obveznega zdravstvenega zavarovanja ne bo prišlo še do dodatnega oškodovanja oseb, ki se zavarujejo kot občani.

< 20. REDNA SEJA VLADE RS