09.06.2010 Starost: 13 let
Kategorija: Novice

ŽENSKI LOBI POZIVA K URAVNOTEŽENI ZASTOPANOSTI ŽENSK NA LOKALNIH VOLITVAH

Ljubljana, 9. 6. 2010- Ženski lobi Slovenije je danes začel projekt 50 - 50, namenjen večji zastopanosti in tudi izvoljenosti žensk na jesenskih lokalnih volitvah. Na politične stranke lobi apelira, naj pri pripravi kandidatnih list upoštevajo sistem "zadrge" oz. izmenično zastopanost spolov, javnost pa bo pozval, naj glasujejo za stranke, ki bodo tak sistem upoštevale.


 

Zakon političnih strank sicer še ne obvezuje k izmeničnosti zastopanosti žensk in moških na kandidatnih listah, a Ženski lobi vodstva strank kljub temu poziva k upoštevanju politike enakih možnosti pri pripravi volilnih programov za lokalne volitve.

 

Vodstvo ženskega lobija Slovenije se bo junija srečalo z večino predlagateljev kandidatnih list v štirih mestnih občinah - v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Celju. Pozvali jih bodo, naj moške in ženske kandidate na kandidatne liste razvrščajo izmenično, po sistemu t.i. zadrge, je na današnji novinarski konferenci pojasnila članica sveta Ženskega lobija Angela Murko Pleš.

Predpisana kvota žensk na kandidatnih listah je na letošnjih lokalnih volitvah namreč 30-odstotna, a kvota po besedah Angele Murko Pleš ni sporna. Ocenjuje namreč, da na število izvoljenih žensk vpliva zlasti razvrščenost na kandidatno listo.

Za nizko izvoljenost žensk v politični prostor in na vodstvene položaje pa niso krivi volivci in volivke, temveč izključno politična volja in volilni sistem, poudarjajo v ženskem lobiju. To po njihovem dokazuje tudi veliko število preferenčnih glasov nekaterih kandidatk na volitvah.

Angela Murko Pleš je še prepričana, da so ženske v Sloveniji zainteresirane za vstop v politiko, a je problem v vodstvih strank in v volilnem sistemu. Po njenih besedah ženske pri nas vodstveni položaj v stranki največkrat prevzamejo v kriznem položaju.

Za letošnje volitve zakon predpisuje 30-odstotno kvoto žensk na kandidatnih listah ter ohranjeno razvrščanje dva proti ena. V mandatu, ki se izteka, je v občinskih svetih 21,7 odstotka svetnic. Glede na to, da zakon letos ne predvideva drugačnega razvrščanja v zgornji polovici kandidatne liste, pa v ženskem lobiju ocenjujejo, da ni pričakovati rasti deleža žensk v občinskih svetih.

 

* * *


< 85. PLENARNO ZASEDANJE ODBORA REGIJ