14.07.2014 Starost: 8 let

ZDRUŽENJI OBČIN PRIČAKUJETA, DA BO NOVA VLADA PRISLUHNILA OBČINAM

Ljubljana, 14. 7. 2014 - Predsednika ZOS in SOS od nove vladne ekipe, katere najverjetnejši mandatar bo Mir Cerar, pričakujeta, da bo ta prisluhnila argumentom inizkušnjam lokalnim skupnostim in da bo vodila odgovorna politiko glede morebitnih sprememb, povezanih s področjem lokalne samouprave.


Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj je glede izida predčasnih parlamentarnih volitev podedal, da gre za odraz želje Slovencev po svežini in spremembah, nečem, kar bo popeljalo Slovenijo iz krize. Slovenci, bo besedah predsednika ZOS, želijo enako na lokalni ravni. Dodal je, da si predvsem želijo resne razprave o najboljših rešitvah za občane. Predsednik ZOS verjame, da se bo dalo predvsem s stranko SMC, ki je na volitvah nesporno zmagala, peljati resno razpravo in da bo mogoče doseči smiselne in pametne rešitve.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Anton Štihec pa je izrazil upanje, da je izid nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev, po katerih je po sicer še neuradnih podatkih prepričljivo zmagala Stranka Mira Cerarja (SMC), za občine pozitiven.Dodal je, da je bilo vsaj v dosedanjih govorih Cerarja, ki je najverjetnejši novi mandatar, zaslediti, da bo vodil spravljivo politiko. To pomeni, da ne bo sprejemal odločitev, če ne bo prej družbenega konsenza. Pričakuje tudi, da če se bodo določene spremembe nanašale na občine, se bo novi mandatar z občinami oz. združenji, ki zastopata občine, o tem pogovoril in jim prisluhnil ter se šele nato odločil za določene spremembe. Povedal je še, da SOS že dlje časa zahteva sistemske spremembe in rešitve na področju lokalno samouprave, vendar ob tem opozarja, da ne more nekdo preprosto reči, da se bo ukinilo določeno število občin. K temu je še dodal, da se v SOS strinjajo, da je treba zmanjšati število občin, vendar mora biti to nekako dogovorjeno in s preverljivimi podatki dokazano.

 

* * *

 


< POGLEDI POLITIČNIH STRANK NA PODROČJE LOKALNE SAMOUPRAVE V SLOVENIJI