21.05.2008 Starost: 15 let
Kategorija: Novice

ZDRUŽENJE OBČIN SLOVENIJE PODPISALO POGODBO S PODJETJEM MICROSOFT O ZAGOTAVLJANJU LICENC MICROSOFTOVE PROGRAMSKE OPREME IN STORITEV ZA OBČINE

Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) in Matej Potokar, generalni direktor Microsoft d.o.o. sta podpisala pogodbo o zagotavljanju licenc Microsoftove programske opreme in storitev za občine. Podpis pogodbe je rezultat nekajmesečnih intenzivnih dogovarjanj in prinaša občinam članicam združenja ugodnosti pri nakupu licenčne storitve. V Združenju občin Slovenije so v ta namen izvedli tudi predstavitve dogovora tako županom na aprilski redni skupščini združenja, kot tudi ostalim zaposlenim na občinah na seminarju, ki je 2. aprila potekal v Ljubljani.


Pogodba Microsoft Enterprise Agreement (v nadaljevanju MS EA) je organizacijam javne in lokalne uprave v Sloveniji že dobro poznana, saj mineva osem let od prvega podpisa pogodbe, katere namen je zagotavljanje najnovejše Microsoft programske opreme ter storitev podpore pri uvajanju in uporabi le-te. Vse prednosti in ugodnosti pogodbe MS EA je v preteklosti izkoriščal tudi del slovenske lokalne samouprave. Kljub ugodnim pogojem in dodatnim ugodnostim, ki so jih bile občine deležne v okviru te pogodbe, le-ta za občine ni bila optimalna. V pogodbo je bilo vključenih veliko organizacij javne uprave zato je bil postopek za dostop do dodatnih ugodnosti otežen oziroma jih je bilo za občine na voljo manj, kot bi jih bilo v primeru, če bi imele občine lastno pogodbo. Prav tako je bila pogodba (celotna ponudba) v povprečju pripravljena za večje organizacije kot je povprečna velikost občine. Vse to odpravlja podpis samostojne pogodbe MS EA.

Podjetje Micorsoft je za občine pripravilo dodatno možnost licenciranja, in sicer najem programske opreme po pogodbi Microsoft Enterprise Agreement Subscription (v nadaljevanju MS EAS). Ta je še posebej primeren za občine, ki prvič pristopajo k Microsoftovemu licenčnemu sporazumu in želijo kar se da nizke letne stroške programske opreme in MS storitev takoj ob podpisu pogodbe.

Predmet ponudbe so licence za Microsoftovo programsko opremo in storitve po pogodbah Microsoft Enterprise Agreement in Microsoft Enterprise Agreement Subscription. Ponudbo sestavljata standardna namizna programska oprema strežniške licence, aplikacije in storitve za izvajanje podpore.

„Podpis pogodbe zagotavlja nadaljevanje dolgoročnega strateškega sodelovanja med Republiko Slovenijo, občinami in Microsoftom. Namen pogodbe je zagotoviti preprost in cenovno ugoden način zagotavljanja licenc programske opreme in storitev za lokalno samoupravo,” je ob podpisu dejal Matej Potokar, direktor Microsoft d.o.o. “Na področju rešitev za javno upravo smo izredno dejavni in stalno razvijamo rešitve in storitve, s katerimi ustvarjamo visoko vrednost za ta segment trga. Navdušeni smo, da lahko sodelujemo s slovenskimi občinami in jim zagotovimo dostop do orodij in rešitev, s katerimi lahko učinkovito poslujejo in zagotavljajo storitve svojim občanom.”

Robert Smrdelj je ob podpisu pogodbe dejal: “To je izjemna priložnost za slovenske občine, saj je dandanes tudi v občinah obvladovanje stroškov, fleksibilnost in možnost prilagajanja razmeram ključnega pomena. Zato sta podjetje Microsoft in Združenje občin Slovenije za vse občine članice združenja pripravila še posebej ugodno možnost licenciranja, in sicer najem programske opreme po pogodbi MS EAS.”


< POBUDA ZA SKUPNO DOBAVO ELEKTRIČNE ENERGIJE ZA VSE SLOVENSKE OBČINE