19.11.2019 Starost: 3 let

ZDRUŽENJA OBČIN POSLANCE POZIVAJO K PODPORI VIŠJI POVPREČNINI

Ljubljana, 19. novembra - Združenja slovenskih občin so pred odločanjem o proračunih poslance pozvala, naj tudi na plenarni seji podprejo njihove napore za zvišanje povprečnine. "S tem boste dali zelo velik prispevek k normalizaciji in stabilnosti delovanja lokalne samouprave in veliko boljšemu življenjskemu standardu naših državljanov," so zapisali v skupni izjavi.


Odbor DZ za finance je namreč v petek podprl dopolnilo SDS in NSi k zakonu o izvrševanju proračuna, s katerim je občutno zvišal povprečnino za občine. Vlada je namreč za leto 2020 v predlog zapisala povprečnino v višini 589,11 evra, za leto 2021 pa v višini 588,30 evra. Po na odboru izglasovanem dopolnilu pa bi povprečnina za leto 2020 znašala 658,80 evra, za leto 2021 pa 668,10 evra.

V Združenju občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenju mestnih občin Slovenije menijo, da takšna višina povprečnine predstavlja dejanske stroške, ki jih bodo imele v prihodnjih dveh letih občine za izvajanje zakonsko določenih nalog. "Dejstvo namreč je, da se huda podhranjenost financiranja občin vleče že vse od gospodarske krize, ki je nastopila pred desetletjem. Zato je skrajni čas, da se skozi povprečnino pokrijejo dejanski stroški, ki jih imajo občine z izvajanjem zakonsko določenih nalog," so zapisali v izjavi.

Menijo tudi, da je nujno, da se denar iz virov, kot so npr. nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, najemnine stanovanj, komunalni prispevek in takse, preneha prelivati v tekočo porabo, da ga lahko občine vendarle "uporabijo za nujno vzdrževanje že zelo načetih cest ter mostov, nabavo nujne gasilske opreme, vzdrževanje šol in vrtcev, izvajanje evropskih projektov ...".

"Dolgoletna podhranjenost občin je resnično že krepko načela veliko infrastrukture, ki je za občane oz. državljane primarnega pomena in se jim tako neupravičeno znižuje standarde bivanja in življenja, kar pa se še posebej zelo opazi v neskladnem razvoju naše države," so zapisali.

Državni zbor je obravnavo predloga proračunov za prihodnji dve leti začel danes. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je v ponedeljek napovedal, da bodo v LMŠ koalicijskim partnerjem predlagali, da skupaj vložijo dopolnilo, s katerim bi višino povprečnine vrnili na prvotni predlog vlade.

Glasovanje o proračunu je v DZ sicer predvideno v četrtek. Za takrat združenja občin župane tudi pozivajo, naj se v čim večjem številu udeležijo seje DZ in tako izrazijo podporo višji povprečnini.(STA)


< POZIV POSLANKAM IN POSLANCEM DRŽAVNEGA ZBORA RS K PODPORI ZDRUŽENJEM OBČIN ZA DVIG POVPREČNINE