07.03.2022 Starost: 328 dni

ZBIRANJE POMOČI ZA BEGUNCE IZ UKRAJINE IN ZA UKRAJINO

Ljubljana, 7. 3. 2022 - 3. marca 2022 je na Upravi RS za zaščito in reševanje potekal sestanek s predstavniki občin, katerega tema so bile aktualne razmere v Ukrajini in pomoč beguncem iz Ukrajine ter za Ukrajino.

Namen sestanka je bil vzpostavitev platforme za  medsebojno obveščanje o nujnih zadevah povezanih s posledicami vojne v Ukrajini ter humanitarni pomoči beguncem.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, Darko But ter namestnik generalnega direktorja Stanislav Lotrič sta podala aktualne informacije o številu beguncev, ki sedaj na žalost že presega številko 1,5 milijona. Število beguncev se bo, v primeru, da se razmere v Ukrajini ne umirijo, nedvomno še povečevalo. Trenutno je največ beguncev našlo zatočišče v sosednjih državah (Poljska, Slovaška, Romunija, Madžarska) in najbolj obremenjene so zaprosile za mednarodno pomoč. Odzvala se je tudi že Slovenija in preko različnih humanitarnih organizacij se je nabralo že ogromno pomoči. Prve pošiljke so bile najbolj prizadetim že posredovane.

Sedaj naj bi se zbirale tiste dobrine, ki so nujno potrebne, in sicer predvsem:

• higienski pripomočki,
  • hrana,
  • sredstva prve pomoči,
  • oprema za gasilce.

Pristojni so opravili tudi že pogovore s predstavniki Rdečega križa Slovenije in  Slovenske Karitas. Obe organizaciji bosta zbirali finančne donacije, ki bodo namenjene sestrskim organizacijam v državah z največjim številom beguncev.

Darko But in Stanislav Lotrič sta v zvezi z zbiranjem sredstev pozvala, da naj se občine povezujejo pri organiziranju zbiranja humanitarne pomoči in naj se pri odločanju za zbiranje humanitarnih sredstev povežejo z eno od 13 izpostav Uprave RS za zaščito in reševanje.

Usmeritve za delovanje občin za pomoč beguncem iz Ukrajine oz. za Ukrajino so dostopne TU.

Prav tako pa je Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov objavil javni poziv za zagotavljanje nastanitvenih objektov za namen pomoči ob reševanju krize v Ukrajini, s katerim želi pridobiti informacijo o kandidatih za sklenitev pogodbe za zagotavljanje nastanitvenih objektov za namen pomoči ob reševanju krize v Ukrajini. Rok za prijavo na javni poziv je 8. 3. 2022 do 9.00.

Na Uradu pa so vzpostavili tudi klicni center za informacije o pomoči beguncem iz Ukrajine. Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42 , za klice iz tujine +386 1478 7530. Klicni center bo deloval vse dni v tednu, od 8.00 do 18.00.

< MIZŠ OBJAVIL JAVNI RAZPIS ZA IZBOR PREDLOGOV ZA SOFINANCIRANJE INVESTICIJ V IZGRADNJO NOVIH PLEZALNIH CENTROV IN PLEZALNIH STEN V LETU 2022