15.07.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

ZAVRNJEN PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O IGRAH NA SREČO

Ljubljana, 15. 7. 2008 - Državni zbor RS je zavrnil predlog novele zakona o igrah na srečo, s katero sta Milan Petek (LDS) in Dušan Kumer (SD) predlagala, da napitnine postanejo last zaposlenih in ne koncesionarja. Prav tako pa naj bi bi delavcem pripadal desetodstotni lastniški delež koncesionarja.


 

Predlagatelja novele zakona sta predvidela, da lahko delavci, ki so pri koncesionarju zaposleni za nedoločen čas najmanj tri leta, skupaj pridobijo največ 10 odstotkov delnic. čŒe jim delovno razmerje preneha, so dolžni delnice ponuditi v odkup. Poleg tega naj bi se, po besedah Petka, napitnina zaposlenih v igralnicah izvzela iz prihodka koncesionarja in postala prihodek zaposlenih, način njene delitve naj bi se uredil s panožno kolektivno pogodbo.

 

Vlada predloga po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Žige Lavriča ne podpira, saj bi bila predlagana ureditev razdelitve delnic med delavce lahko ustavno sporna. Glede napitnin pa je dejal, da je njihova razdelitev med zaposlene ustrezno urejena že v veljavnem zakonu o igrah na srečo.

 

Predlog novele zakona se je zdel nesprejemljiv za nadaljnjo obravnavo tudi članom odbora DZ za finance in monetarno politiko, prav tako poslancem poslanskih skupin vladnih strank. V poslanski skupini NSi, kjer sicer ne trdijo, da je veljavna zakonodaja na tem področju popolna, so ocenili, da predlagana novela ni zadosti domišljena in dodelana, je dejal Ciril Testen. Da bi bili pošteni do vseh državljanov, bi morali delnice igralnic prodati v javni prodaji in ne le zaposlenim, je menil.

 

Predlog novele zakona pa so podprli v poslanskih skupinah SNS, Lipa, SD in LDS. Kot je dejal Kumer, "je prav, da napitnino dobi tisti, ki je neposredno to storitev za stranko opravil, ne pa delničar koncesionarja, ki se sonči na Bermudih". Prav bi bilo da del napitnin - ki se merijo v milijonskih zneskih - dobi tudi tisti, ki dela v garderobi, pa je dodal Srečko Prijatelj (SNS).


< DO 10. AVGUSTA BODO LAHKO OBČINE PODALE MNENJE NA POKRAJINSKI ZEMLEJVID