26.08.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

ZAHTEVE ZA SKLIC IZREDNE SEJE O POKRAJINAH ŠE NI

Ljubljana, 26. 8. 2008 - Iz Državnega zbora RS so sporočili, da še ni bila vložena zahteva za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali nov predlog zakona o ustanovitvi pokrajin. Za njen sklic bi potrebovali podpise ene četrtine poslancev.

Zakon je bil v DZ vložen po rednem postopku in najprej mora biti opravljena prva obravnava, na kateri se odloči, ali je zakon primerna podlaga za nadaljnjo obravnavo. Ta odločitev pa mora biti sprejeta z dvotretjinsko večino prisotnih poslancev. Matični odbor zakonsko besedilo dobi v obravnavo v drugem branju.

Proti predlaganemu zakonu je bilo bistveno več občin kakor lani, ko so bili občinski sveti prvič vprašani za mnenje.

Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je minuli teden ob obravnavi predloga zakona o ustanovitvi pokrajin v državnem svetu dejal, da se boji, da do pokrajin še dolgo ne bomo prišli, če pokrajinska zakonodaja ne bo sprejeta v tem mandatu in se bo proces v prihodnjem začel znova.

< ZA ODPRAVO POSLEDIC SOBOTNEGA NEURJA BO VLADA ZAGOTOVILA SREDSTVA