17.02.2009 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

ZAČETEK POGAJANJ Z SINDIKATI JAVNEGA SEKTORJA

Ljubljana, 17.02.09 - Reprezentativni sindikati javnega sektorja in vlada so se začeli pogajati o varčevalnih predlogih na področju plač v javnem sektorju. Po mnenju sindikatov naj bi se najprej dogovorili o višini regresa in odpovedi delu sredstev za redno delovno uspešnost, pri čemer je v časovni stiski vlada in ne sindikati.

Potem ko so se socialni partnerji sestali na dveh "seznanitvenih sestankih", so sindikati zahtevali, da se preide k pogajanjem, o čemer so dogovor dosegli v ponedeljek popoldne. čŒeprav dnevni red ni bil sprejet natanko v taki dikciji, kot so jo predlagali sindikati, je po besedah predsednika sindikata Glosa Dora Hvalice vendarle povsem jasno, da gre za pogajanja o dveh elementih, o regresu in delu sredstev za delovno uspešnost.

Kot je dejal pred začetkom pogajanj, se o teh dveh elementih lahko pogajajo in tudi sklenejo dogovor takoj, o vseh ostalih pa takrat, ko bodo na voljo podatki. Hvalica je ocenil, da bo dogovor v enem elementu lažji, v drugem nekoliko težji, "čeprav vem, da je tokrat vlada v časovni stiski, vlada potrebuje elemente za rebalans proračuna, nam niso potrebni". Pojasnil je, da bo dogovor težji pri regresu, kjer vztrajajo pri zahtevi, da imajo pravico do polnega regresa vsi člani reprezentativnih sindikatov.

Pripravljeni pa so popuščati, ko gre za dogovor o odpovedi delu sredstev iz naslova delovne uspešnosti. "Na mizi imamo vladni predlog in dva predloga sindikatov, ki se nekoliko razlikujeta, vendar ne bistveno, in upati je, da bo prišlo do kompromisov," je pred pogajanji dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Ĺ trukelj. Po njegovi oceni bodo na pogajanjih ključne teme regres, odložitev že napovedane uskladitve za september in neizplačevanje delovne uspešnosti v letošnjem letu. Za konfederacijo bo po Ĺ trukljevih besedah pomembno, ali bodo upoštevali tudi tiste predloge za spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor, za katere so predlagali, da jih zapišejo v dogovor. čŒe tega ne bo, je verjetno možnosti za podpis bistveno manj, je dodal.

Sekretar sindikata carinikov Dušan Miščevič je ocenil, da je mogoč dogovor o regresu in delovni uspešnosti, glede česar je na sindikalni strani največja enotnost, da bi bilo to še sprejemljivo. Podrobnosti pa so stvar pogajanj, je dodal. "Vlada še vedno ni naredila nobenega resnega premika, kljub zahtevam, opozorilom in dejstvom, ki smo jih navajali, na katerem koncu lahko začnejo delati prihranke, zato lahko pogajanja tudi propadejo," je ocenil sekretar republiškega odbora Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ĺ černjavič. čŒe se bo vladna stran danes ustrezno odzvala, potem bodo po njegovi oceni pogajanja tekla. Ob tem je izrazil upanje, da so pripravili nove predloge. "Za nas je sprejemljivo, da se na plačah zaposlenih, tako kot so pristopili, ne delajo prihranki," je še dejal Ĺ černjavič.

< 2. SKUPNA SEJA PREDSEDSTEV ZOS IN SOS