10.09.2010 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

ZAČENJA SE VOLILNA KAMPANJA

Ljubljana, 10. 9. 2010 - Z današnjim dnem se uradno začenja kampanja pred lokalnimi volitvami. Mesec dni, kolikor nas loči do volilnega dne, bodo zaznamovali številni dogodki, od novinarskih konferenc do javnih shodov, s katerimi bodo poskušali kandidati pridobiti naklonjenost volivk in volivcev. Predvolilne aktivnosti, ki sicer intenzivno že potekajo, se bodo morale skleniti 8. oktobra opolnoči, ko se bo volilna kampanja končala in bo nastopil predvolilni molk.

Kljub uradnemu začetku enomesečne volilne kampanje pa čas za vlaganje kandidatur še ni potekel. Tako županske kandidature kot tudi kandidatne liste za občinske svete je namreč pri občinskih volilnih komisijah možno vložiti še do 15. septembra do 19. ure. Do tega dne lahko volivci tudi še podpisujejo obrazce podpore kandidatom.

Kdo vse se poteguje za županske položaje in mesta v občinskih svetih, bo dokončno znano 21. septembra, ki je zadnji rok za izdajo odločb o potrditvi oz. zavrnitvi kandidatur. Ĺ tiri dni zatem, 25. septembra, pa bodo seznami potrjenih kandidatur in list kandidatov tudi javno objavljeni.

Organizatorji so morali za volilno kampanjo odpreti poseben račun in bodo morali vse stroške kampanje tudi poravnati izključno s tega računa. Zakon pa - glede na število volivcev v občini - določa tudi zgornjo mejo sredstev, ki je stroški kampanje ne smejo preseči.

V času volilne kampanje bodo kandidati volivke in volivce nagovarjali tudi s plakati in različnimi tiskovinami. Poleg plakatnih mest, ki jih mora vsaka občina brezplačno in enakopravno zagotoviti vsem organizatorjem volilne kampanje, lahko organizatorji dodatna plakatna mesta tudi zakupijo.

< PROSTORSKO NAČRTOVANJE V OBČINAH IN AKTUALNI PROBLEMI PRI SPREJEMANJU OBČINSKIH PROSTORSKIH NAČRTOV