07.10.2013 Starost: 7 let

ZAČENJA SE EVROPSKI TEDEN MEST IN REGIJ

Bruselj, 7. 10. 2013 - Danes se v Bruslju začenja tradicionalna, enajsta, prireditev "Dnevi odprtih vrat - Evropski teden regij in mest". Prireditev bosta gostila evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn in Odbor regij, odprl pa jo bo predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso.


Štiridnevni dogodek, ki je največja tovrstna prireditev, se bodo srečali oblikovalci politik, politiki in strokovnjaki ter razpravljalci o ključnih vprašanjih, s katerimi se trenutno sooča regionalna politika Evropske unije.

Dogodka se bo udeležilo več kot 5500 predstavnikov regij in mest iz vse Evrope. Udeleženci bodo na več kot 100 delavnicah obravnavali naslednje teme:

  • obvladovanje sprememb v obdobju 2014–2020 (inovativni pristopi k uresničevanju prihodnjih prednostnih naložb, npr. celostne teritorialne naložbe, skupni akcijski načrti, problematika upravljanja, finančni instrumenti itd.);
  • sinergije in sodelovanje med različnimi evropskimi, nacionalnimi in regionalnimi politikami ter združevanje različnih virov financiranja (makroregionalne strategije in sodelovanje med nacionalnimi, regionalnimi in občinskimi upravami ter strokovnimi ustanovami);
  • izzivi in rešitve (npr. dostop malih in srednje velikih podjetij do posojil in svetovnih trgov, brezposelnost mladih, demografski izzivi, ravnanje z odpadki, gospodarjenje z vodo, obvladovanje naravnih tveganj, prometni zastoji, onesnaženost ter velika poraba energije).

Med prireditvijo bodo predstavili 19 finalistov, ki tekmujejo v štirih kategorijah za nagrado RegioStars za leto 2014. Predstavljene bodo tudi glavne ugotovitve ankete Kakovost življenja v evropskih mestih, v kateri je sodelovalo 41.000 državljanov iz 79 mest.

Poleg razstave na prostem 100 EUrbanih rešitev bo kot letošnja novost organiziran program Master Class za 77 izbranih doktorskih študentov in raziskovalcev na področju regionalne in urbanistične politike. Podelili bodo tudi nagrade zmagovalcem fotografskega natečaja Evropa v moji regiji.

Poleg seminarjev v Bruslju se bo do decembra 2013 odvilo več kot 300 dogodkov pod geslom „Evropa v moji regiji/mestu“.

Več si lahko preberete TU.

* * *

 


< DELOVNA SKUPINA OBRAVNAVALA PREDLOG SPREMEMB FINANCIRANJA OBČIN