02.10.2018 Starost: 4 let

ZAČENJA SE 2. KONGRES SLOVENSKIH OBČIN

Rimske Toplice, 2. 10. 2018 - Danes se v Rimskih Toplicah začenja 2. Kongres slovenskih občin, ki se bo končal jutri s pogovorom s predsednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorejm. Osrednji dogodek današnjega dne pa bo pogovor s predsednikom Vlade Republike Slovenije Marjanom Šarcem.

Kongres je priložnost za srečanje predstavnikov vseh slovenskih občin, da z različnih zornih kotov osvetlijo vlogo in pomen občin. Tudi vprašanj, o katerih pričakujejo, da se bodo danes pogovorili s premierom, so nanizali kar nekaj, od vloge in razvoja razvoja lokalne samouprave do regionalnega razvoja in evropskih sredstev.

Pričakovati pa je, da bo govora tudi o financiranju občin, saj so v teku pogovori o višini povprečnine za prihodnji dve leti. Znesek, ki ga je občinam predlagalo finančno ministrstvo ne zadošča za opravljanje zakonsko določenih nalog in je kot tak nesprejemljiv.

Uvodoma bodo zbrane nagovorili predstavniki vseh treh občinskih združenj, ki bodo sodelovali tudi na popoldanski okrogli mizi o regionalnem razvoju. Poleg predsednika Združenja občin Slovenije Roberta Smrdelja, podpredsednika Skupnosti občin Slovenije Ivana Žagarja in predsednika Združenja mestnih občin Slovenije in Mateja Arčona, bodo na okrogli mizi sodelovali tudi minister za javno upravo Rudi Medved, predsednik odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Zvonko Černač, predsednik komisije DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Dušan Strnad in generalni direktor direktorata za regionalni razvoj na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marko Drofenik.

Jutri bodo med drugim v ospredju vidiki sodobnega razvoja občin, razpravljali pa bodo tudi o kakovosti bivanja v lokalnem okolju in turizmu.

Sklepni dogodek kongresa pa bo srečanje županj in županov s predsednikom države Borutom Pahorjem.

< POSREDOVANJE NAČRTA RAZSVETLJAVE PO UREDBI O MEJNIH VREDNOSTIH SVETLOBNEGA ONESNAŽEVANJA