24.08.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

ZA REGIONALNE POTENCIALE DOSLEJ RAZPISANIH 36 ODSTOTKOV EVROPSKIH SREDSTEV

Ljubljana, 24. 8. 2008 - Za operativni program krepitve regionalnih razvojnih potencialov je v obdobju 2007-2013 predvidenih približno 1,7 milijarde evrov evropskih sredstev. Po podatkih službe vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je vrednost objavljenih razpisov konec julija znašala 601,3 milijona evrov oz. skoraj 36 odstotkov predvidenih evropskih sredstev.

Operativni program krepitve regionalnih razvojnih potencialov je med tremi operativnimi programi, ki jih je Sloveniji potrdila Evropska komisija, finančno "najtežji". Predstavlja skoraj 42 odstotkov od skupno 4,1 milijarde evrov sredstev evropske kohezijske politike, ki si jih je za obdobje 2007-2013 izpogajala Slovenija.
Od skupno 1,7 milijarde evrov je bilo konec julija razpisanih 35,6 odstotka sredstev. Skupaj s sofinanciranjem na slovenski strani se je znesek razpisanih sredstev povzpel na 651,3 milijona evrov.

Najvišji odstotek razpisanih sredstev po posameznih razvojnih prioritetah ima razvoj regij. Na tem področju je razpisanih 54,7 odstotka oz. 338,6 milijona evrov sredstev. Na področju povezovanja naravnih in kulturnih potencialov je že razpisanih 98,6 milijona evrov oz. 37,8 odstotka vseh razpoložljivih sredstev. Za gospodarsko-razvojno infrastrukturo je razpisanih 86,8 milijona evrov oz. 21,9 odstotka razpoložljivih sredstev. Za izboljšanje konkurenčnosti podjetij in raziskovalne odličnosti, ki je s skupno 402,1 milijona evrov finančno najmočneje zastopan v tem operativnem programu, je trenutno "dostopnih" najmanj, 77,4 milijona oz. 19,3 odstotka razpoložljivih sredstev.

Trenutno so v okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov v postopku potrjevanja instrumenti za izbor projektov s področja izboljšanja konkurenčnih sposobnosti podjetij in raziskovalne odličnosti, spodbujanja podjetništva oz. nakupa nove tehnološke opreme, dviga konkurenčnosti turističnega gospodarstva ter mreženja kulturnih potencialov in naložb v športno rekreacijsko infrastrukturo.

V SVLR, v izvajanju operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov, do konca leta pričakujejo še predloge dodatnih instrumentov za izbor projektov s področja izboljšanja konkurenčnih sposobnosti podjetij in raziskovalne odličnosti (centri odličnosti), naložb v razvoj izobraževalno raziskovalne infrastrukture ter dodatnih s področja mreženja kulturnih potencialov.

< VLOGE ZA POMOČ PO NEURJU NA VOLJO DANES