28.08.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

VLADNI IN SINDIKALNI POGAJALCI DANES SPET O PORAČUNU RAZLIK

Ljubljana, 28. 8. 2008 - Reprezentativni sindikati javnega sektorja bodo dopoldne oblikovali skupno stališče pred današnjim nadaljevanjem pogajanj z vladno stranjo glede poračuna razlik od 1. maja. Po besedah vodje sindikalne pogajalske skupine Dora Hvalice v sindikatu razmišljajo o dveh možnostih in se zavzema za kompromisno rešitev.

V sindikatih razmišljajo o dveh možnostih. V najbolj prizadetih dejavnostih, kot sta kultura in zdravstvo, so najbolj zainteresirani, da se poračun oz. poplačilo za zaposlene, ki so uvrščeni več kot štiri plačne razrede višje, opravi od maja dalje.Prav tako pa vztrajajo pri tem, da se to pravico izpolni v celoti.

Druga skupina sindikatov išče nek kompromisni predlog, da se sindikati ne odpovedo tej pravici, ampak sprejmejo neko vmesno rešitev, ki pomeni delno poplačilo, razliko pa po novembru letos. Vodja sindikalnih pogajalcev upa, da bodo v tej smeri našli neko skupno rešitev.

Doro Hvalica je pojasnil, da se zavedajo, da pravna razlaga določila kolektivne pogodbe ni na njihovi strani. Po njegovih besedah želijo sindikati po tem predlogu nekaj dobiti zdaj, pri čemer vlada ponuja več, kot je razlaga kolektivne pogodbe. Vlada ponuja poplačilo četrtine vseh plačnih razredov, ne pa samo preostanka plačnih razredov, vendar so sindikati to zaenkrat odklonili. Po besedah Hvalice lahko ta ali pa modificiran predlog sprejmejo ob zagotovilu vlade, da se bodo kasneje o tem še dogovorili.

< MINISTRI OCENILI IZVAJANJE UKREPOV ZA ODPRAVO POSLEDIC NEURJA