15.10.2020 Starost: 3 let

VLADA VČERAJ SPREJELA DODATNE OMEJITVENE UKREPE ZARADI COVID SITUACIJE

Ljubljana, 14. 10.2020 - Ob poslabšanju epidemiološke slike je tudi vlada sprejela nekatere dodatne omejitvene ukrepe. Od ponedeljka se bodo učenci od 5. razreda in srednješolci šolali na daljavo. Za sedem regij pa je vlada s petkom začasno prepovedala zbiranje več kot 10 oseb in omejila prehajanje med regijami. Janša je ob tem pozval vse župane občin, kjer imajo izbruh koronavirusa, a so del oranžne statistične regije, naj v okviru svojih pristojnosti za občinske prostore sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot veljajo v rdečih statističnih regijah.


Kot je pojasnil premier Janez Janša se trenutno sedem od 12 statističnih regij po številu okužb glede na 14-dnevno pojavnostjo uvršča na rdeči seznam, pet regij pa se uvrša na oranžni seznam. Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija.

"Trenutno smo nekje med oranžno in rdečo fazo. Število okužb narašča. Glede na pripravljen načrt sprejemamo ukrepe, za katere računamo, da če jih bomo upoštevali, lahko zajezijo nadaljnje širjenje okužb," je dejal. Vlada je sprejela nekatere ukrepe, ki bodo veljali po celotni državi.

Med drugim je določila, da bo omejila neposredno delo v vseh šolah. Učenci od 5. razreda in dijaki bodo šolanje opravljali na daljavo. Tudi visokošolskim zavodom in univerzam pa so že priporočili, naj na ta način organizirajo čim več pedagoškega procesa. O ukrepu bodo po Janševih besedah ponovno odločali po jesenskih počitnicah.

Vlada pa je v peti sklop protikoronskih ukrepov vnesla tudi možnost podaljšanja turističnih bonov v prihodnje koledarsko leto.

V regijah, ki se uvrščajo na rdeči seznam, pa je vlada s petkom začasno prepovedala zbiranje več kot 10 oseb, omejila storitvene dejavnosti in nekatere športne aktivnost. Prav tako je omejila prehajanje med regijami. Veljalo pa bo tudi obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem.

Glede prehajanja med regijami, ki so na rdečem seznamu, je Janša povedal, da bodo v odloku določene izjeme, ki bodo enake, kot so bile spomladi pri prehodih med občinami. Služba bo izjema, prav tako nujne storitve, ki so potrebne za normalno življenje. S tistim, kar ni nujno, pa bo treba nekaj časa počakati.

Janša je ob tem pozval vse župane občin, kjer imajo izbruh koronavirusa, a so del oranžne statistične regije, naj v okviru svojih pristojnosti za občinske prostore sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot veljajo v rdečih statističnih regijah.

Na seji se je vlada odločila tudi za aktiviranje rezerv v zdravstvenem sistemu.

Naraščanje števila potrjenih okužb med zaposlenimi v zdravstvu namreč še zaostruje kadrovsko stisko v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Med zaposlenimi v zdravstvu so potrdili 45 primerov, med drugim so okužbo potrdili pri zaposlenemu v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča ter v Bolnišnici Topolšica.

Vodja intenzivnega oddelka na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Matjaž Jereb je opozoril, da je pričakovati, da bo 70 okuženih od v torek potrjenih 707 okužb v prihodnjih 14 dneh potrebovalo hospitalizacijo, od njih bo 15 potrebovalo intenzivno zdravljenje.

Deloma bodo lahko to premostili s premeščanjem kadra, nenujne posege bodo prestavljali na poznejše termine, a Jereb opozarja, da tudi ti ukrepi ne bodo možni v nedogled.

Ministrstvo za zdravje z odredbo, ki bo začela veljati v četrtek, zaenkrat prekinja izvajanje nekaterih preventivnih dejavnosti. V bolnišnicah pa je ukinjanje oziroma prelaganje nenujnih storitev prepuščeno izvajalcem in je odvisno od tega, koliko kapacitet potrebujejo za obravnavo bolnikov s covidom-19, je na novinarski konferenci pojasnila Marija Magajne z ministrstva.

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) pa navajajo, da se je ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, povzpelo na 1,93. Epidemija pa narašča s podvojitvenim časom 7,4 dneva, kar pomeni, da se bo v dobrem tednu število novookuženih podvojilo.

Zaradi epidemioloških razmer v državi in potrjenih okužb pri zaposlenih pa je delo prilagodil tudi pokojninski zavod. V prostorih njegovih območnih enot in izpostav od petka vse do preklica ne bodo podajali informacij osebno, na vložišču zavoda pa ne bo mogoče oddati zahtevkov.


< ŠE DVA ROKA ZA ODDAJO VLOG NA RAZPIS ZA INFRASTRUKTURO ZA VARSTVO IN NAMESTITVE STAREJŠIH