25.05.2009 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

VLADA SPREJEMA ŽE DRUGI LETOŠNJI REBALANS

Ljubljana, 25. 5. 2009 - Vlada RS bo obravnavala že drugi rebalans letošnjega državnega proračuna, ki je potreben predvsem zaradi precejšnjega zmanjšanja proračunskih prihodkov.


Proračunskih prihodkov naj bi se v državno blagajno steklo le še 7,9 milijarde evrov, zato namerava vlada zmanjšati tudi proračunske odhodke, in sicer na 9,7 milijarde evrov. Vlada je izhodišča za pripravo že drugega rebalansa letošnjega državnega proračuna sprejela pred dobrim mesecem dni. V njih je predvidela zvišanje proračunskega primanjkljaja, zdaj predvidenega pri 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), na 4,9 odstotka BDP.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar pojasnjuje, da nove makroekonomske napovedi kažejo, da se bodo prihodki zmanjšali za več kot 800 milijonov evrov. Z rebalansom se tako pričakovani proračunskih prihodki zmanjšujejo na 7,9 milijarde evrov.

Zaradi tako velikega zmanjšanja prihodkov je bilo treba poseči tudi po zmanjšanju nekaterih odhodkov, in sicer za 290 milijonov evrov na 9,7 milijarde evrov. Prihranke naj bi načrtovali predvsem pri stroških za blago in storitve ter investicijski potrošnji države.

Državni zbor RS je prvi rebalans letošnjega državnega proračuna sprejel konec marca.


< UČINKOVITEJŠE ČRPANJE SREDSTEV EU