21.07.2017 Starost: 4 let

VLADA SPREJELA PREDLOG NOVEGA ZAKONA O MNOŽIČNEM VREDNOTENJU NEPREMIČNIN

Ljubljana, 20. 7. 2017 - Vlada RS je na svoji 144. redni seji med drugim sprejela izhodišča za pripravo sprememb proračuna 2018, proračuna 2019 ter razrez proračunskih odhodkov, Predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, predlog novele Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, Strategijo dolgožive družbe, novelo Uredbe o vsebini poročila o vplivih nameravanega posega na okolje in načinu njegove priprave, novelo Uredbe o delovnem času v organih državne uprave ter se seznanila s poročilom o zadolževanju občin in z informacijo o pogajanjih z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o odpravi anomalij pri vrednotenju delovnih mest in nazivov v plačnem sistemu javnega sektorja.

Predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin

Vlada je prisluhnila strokovni javnosti in občinam, ponovno pretehtala vse argumente in se odločila, da predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin pošlje v nadaljnji zakonodajni postopek.

Vlada poudarja, da je treba zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin obravnavati ločeno in povsem neodvisno od davka na nepremičnine. Trenutno veljaven zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin se namreč že uporablja za zelo različne namene, nepovezane z obdavčitvijo nepremičnin (npr. socialni transferi). Zato je treba zagotoviti, da bo v uveljavi zakon, ki bo ustaven, bo zagotovil  točne podatke v sistemu vrednotenja in transparentnost trga nepremičnin ter lastnikom nudil ustrezno pravno varnost.

V maju je koalicija zaradi več pomislekov ocenila, da časovnica za dokončanje zakonodajnega postopka za uveljavitev novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin ni primerna. Vlada posledično državnemu zboru ni predlagala, da izpelje zakonodajni postopek.

Takratna odločitev koalicije je močno odmevala v strokovnih krogih in med občinami, ki so na vlado po sprejeti odločitvi naslovili več pobud, v katerih so predstavili svoje argumente, zakaj potrebujemo nov zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin. Stroka in občine so mnogim že znanim argumentom ministrstva za finance dodali še nekatere nove, tudi zelo tehtne argumente.

Izkazalo se je, da je predlog zakona nastajal v pozitivnem sodelovanju vlade in zunanjih deležnikov ter, da dejansko odraža pozitivne rešitve za delovanje države in tudi širše – tako za državljane, kot tudi za izboljšanje poslovnega okolja.

Zelo pomembno je, da je predlog zakona široko usklajen z interesnimi združenji, pravno stroko, strokovno tehnično javnostjo, združenji občin in gospodarskimi združenji. Posodablja obstoječi sistem ugotavljanja vrednosti nepremičnin in v celoti odpravlja vprašanja, ki jih je kot neskladne z ustavo izpostavilo Ustavno sodišče. Strokovna javnost bo po predlogu zakona aktivno vključena v postopek oblikovanja modelov vrednotenja, s čimer se bo zagotavljal tudi strokovni nadzor nad sistemom.

Pri odločitvi vlade je bilo upoštevano, da bi v primeru neuveljavitve novega zakona morali v letu 2018 izpeljati postopek generalnega vrednotenja po obstoječem zakonu, ki posameznikom, lastnikom nepremičnin ne nudi možnosti sodelovanja v postopku določanja vrednosti nepremičnin in je tudi iz drugih vidikov ustavno sporen. Stroka je opozorila tudi, da kakovosten sistem množičnega vrednotenja pomembno vpliva na poslovno okolje, saj zagotavlja preglednost informacij za investitorje in posredno vpliva na konkurenčnost države. Podatek o posplošenih tržnih vrednostih nepremičnin po mnenju stroke koristno vpliva tudi na boljšo obveščenost kupcev in prodajalcev nepremičnin ter zmanjšuje stroške kreditojemalcev.

Celoten pregled 144. seje vlade je dostopen tukaj.

< JULIJSKA SEJA DRŽAVNEGA ZBORA RS