20.09.2022 Starost: 11 dni

VLADA RS IN SINDIKATI JAVNEGA SEKTORJA BLIZU PODPISA DOGOVORA

Ljubljana, 20. 9. 2022 - Včeraj, 19. 9. 2022, je potekal nov krog pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja. Akterji naj bi bili blizu dogovoru o zvišanju plač in o draginjskih dodatkih za javne uslužbence. Tako naj bi se s prvim septembrom zvišalo nadomestilo za malico na 6,15 evra, s prvim oktobrom pa naj bi se za 4,5-odstotkov zvišale vrednosti plačnih razredov. Prav tako naj bi z oktobrom prišlo do poračuna regresa za javne uslužbence do 50. plačnega razreda.

V prihodnjem letu se bodo vsem javnim uslužbencem, razen tistim, ki so se jim plače zvišale novembra lani, in policistom plače dvignile za en plačni razred. Pogajalski strani se morata še dogovoriti ali se bo to zgodilo marca ali aprila. Razlika v tem enem mesecu za državni proračun pomeni razliko 20 milijonov evrov. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pričakuje, da bodo prihodnji ponedeljek dogovor že parafirali. Prav tako pa  z velikim zadovoljstvom ugotavlja, da so s sindikati končno zbližali stališča in poglede na to kako obravnavati draginjo, inflacijo in nesorazmerja, ki v javnem sektorju obstajajo. Dodala je, da vlada nasprotuje izstopom zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Pogajanja so po oceni ministrice vredna slabih 60 milijonov evrov.

Pogajalski strani sta se glede poračuna regresa dogovorili, da bo ta izplačan od prvega oktobra naprej. Uslužbenci javnega sektorja, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, prejmejo 300 evrov, uslužbenci od 24. do 30. plačnega razreda prejmejo 250 evrov, od 30. do 35. plačnega razreda dobijo 200 evrov, od 35. do 40. plačnega razreda pa 150 evrov. Za javne uslužbence od 40. do 50. plačnega razreda pa se predlaga, da prejmejo poračun regresa v znesku 100 evrov, vendar so tu še določena razhajanja.

Pogajalski strani sta se dogovorili še, da vzporedno tečejo tudi dogovori o sistemskih spremembah plačnega sistema, kjer se bo razreševalo še vsa preostala plačna nesorazmerja. To naj bi bilo realizirano do konca junija prihodnje leto.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po koncu pogajanj dejal, da je odprtih še nekaj vprašanj, ki pa verjetno ne morejo več ogroziti pogajanj. Ocenil je, da jih na dogovoru čaka še trdo delo, če se jim bo uspelo dogovoriti, pa bi sindikati že prihodnji teden lahko začeli potrjevati ali zavračati dogovorjeno.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Jakob Počivavšek je po koncu pogajanj izrazil zadovoljstvo in dodal, da je bil narejen korak naprej in da se bližamo nekemu kompromisu, ki bi bil za sindikate še sprejemljivo. Dodal pa je, da obžaluje, da se jim ni uspelo dogovoriti več za usklajevanje vrednosti plačnih razredov za tiste z najnižjimi plačami, saj da je ta del vlada kategorično zavračala.

< ZDRUŽENJE OBČIN SLOVENIJE NA PRVIH POGAJANJIH O VIŠINI POVPREČNINE