02.12.2021 Starost: 1 let

VLADA KMETIJSTVU ZAGOTOVILA ŠE DODATNIH 210 MILIJONOV EVROV V OBDOBJU 2023-2027

Ljubljana, 2.12.2021 - Vlada bo kmetijstvu namenila še dodatnih 210 milijonov evrov v obdobju 2023-2027, poleg dodatnih 100 milijonov, ki jih je obljubila že poleti, so se dogovorili na današnjem sestanku kmetijskih organizacij s predsednikom vlade Janezom Janšo in kmetijskim ministrom Jožetom Podgorškom. Sredstva se bodo odražala znotraj Skupnega finančnega načrta na katerega smo v ZOS podali pripombe in predlog za povečanje sredstev za intervencije povezane z občinami znotraj tega dokumenta.

"Današnji sestanek je bil težko pričakovan in v finančnem delu pomemben zaključek procesa priprave strateškega načrta. Lahko zatrdim, da sem izjemno vesel, da smo razumeli, da je kmetijstvo ena od izjemno pomembnih strateških panog tudi v Sloveniji in da za ta namen tudi glede na aktualne kazalce gospodarske rasti v Sloveniji namenjamo temu sektorju dodatna finančna sredstva kar v obsegu 310 milijonov evrov za novo programsko obdobje," je po sestanku za STA dejal minister Podgoršek.

Z dodatnimi sredstvi bodo po njegovih besedah naslovili ključne potrebe znotraj kmetijskega sektorja, ki naslavljajo proces prestrukturiranja v smislu dobrobiti živali, prilagajanje na podnebne spremembe, modernizacijo kmetijskega in živilsko-predelovalnega sektorja in druge. Minister meni, da bodo z dodatnimi sredstvi lahko bistveno bolje finančno uravnotežili načrtovane strateške vsebine.

Na kmetijskem ministrstvu poteka zadnji mesec priprave strateškega načrta SKP 2023-2027, ki ga mora Slovenija Evropski komisiji predložiti do konca letošnjega leta, nato sledijo pogajanja s komisijo, v uporabo pa naj bi načrt stopil z letom 2023. Kot je danes povedal minister Podgoršek, bodo strateški načrt SKP v seznanitev vladi poslali predvidoma v ponedeljek.
Iz dolgoročnega proračuna EU ima Slovenija za omenjeno petletno obdobje na voljo 1,2 milijarde evrov, k temu znesku pa bo Slovenija skupaj z danes dogovorjenim zneskom dodala dobrih 540 milijonov evrov iz nacionalnega proračuna. Slovenija bi sicer morala zagotoviti dodatnih najmanj 230 milijonov evrov, zdaj jih bo torej več.

< OBČINE NAPREDOVALE PRI UPORABI DIGITALNIH TEHNOLOGIJ