10.01.2022 Starost: 1 let

VLADA DOLOČILA SPREMEMBO TRAJANJA KARANTENE IN SPREMEMBE UPORABE JAVNEGA POTNIŠKEGA PROMETA

Ljubljana, 10. 1. 2022 - Vlada RS je na 318. dopisni seji, ki je potekala 7. 1. 2022, je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, Odlok o spremembi in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 ter sklep o določitvi trajanja karantene na domu pri nalezljivi bolezni COVID-19.


Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Z Odlokom se spreminja pogoj testiranosti za vstop v Slovenijo brez karantene, in sicer se skrajšuje veljavnost testa PCR na 48 ur od odvzema brisa in hitrega antigenskega testa na 24 ur od odvzema brisa (kot to že velja za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih v Sloveniji). Pogoja cepljenja in prebolelosti se ne spreminjata.


Skrajšuje se tudi trajanje karantene na domu z deset na sedem dni.


Odlok o spremembi in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19
Odlok določa, da je uporaba javnega prevoza potnikov dovoljena osebam, ki izvajalcu predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in ob uporabi zaščitne maske.


Pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih, je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom.


V javnem prevozu oseb v železniškem prometu je število potnikov omejeno na število sedišč.

Pri posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža, je lahko največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež desno od voznika prost.

Sklep o določitvi trajanja karantene na domu pri nalezljivi bolezni COVID-19
S Sklepom se določa čas trajanja karantene na domu pri nalezljivi bolezni COVID-19, in sicer to obdobje traja sedem dni.


Celoten povzetek 318. dopisne seje Vlade RS je na voljo TU.

                                                      * * *


< ZAPROSILO MINISTRSTVA ZA JAVNO UPRAVO OBČINSKIM REDARSTVOM