23.07.2020 Starost: 18 dni

VLADA DANES O REBALANSU PRORAČUNA IN COVIDU-19

Ljubljana, 23. 6. 2020 - Vlada bo na današnji seji med drugim razpravljala o rebalansu letošnjega proračuna. Ministrska ekipa bo nekaj pozornosti namenila tudi novi koronavirusni bolezni 19 in z njo povezanim ukrepom.

Na sredinem posvetu na Brdu pri Kranju so ministri dobili nekaj iztočnic glede rebalansa tekočega proračuna, na podlagi katerih bo treba pripraviti rebalanse proračunov znotraj posameznih ministrstev do konca avgusta. O teh iztočnicah bodo danes razpravljali.

Ministri bodo imeli na mizi tudi državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni, obravnavali pa bodo tudi več poročil o dosedanjem dogajanju pri preprečevanju širjenja bolezni.

Obstoječi državni načrt, ki vsebuje natančne protokole ukrepanja v primeru epidemije in je namenjen utečenemu delovanju vseh ključnih deležnikov, je bil aktiviran 13. marca, dan po razglasitvi epidemije covida-19. Od takrat so pripadniki civilne zaščite pomagali pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širitve virusa. Vlada pa je v začetku maja napovedala, da bo načrt dopolnila. Kot je takrat pojasnil minister za obrambo Matej Tonin, v načrtu manjkajo izvedbeni akti (odloki, navodila, usmeritve) in ocena potrebne zaščitne opreme za celo državo.

Poleg državnega načrta je na dnevnem redu današnje seje seznam trimesečnih strateških zalog medicinsko-tehničnih sredstev za preprečevanje širjenja covida-19. Vlada je namreč ministrstvu za zdravje in upravi za zaščito in reševanje pred dvema tednoma naložila popis obstoječe zaščitne in druge medicinske opreme in seznam strateških zalog, da bo zavod za blagovne rezerve nabavil trimesečne zaloge in tako zagotovil ustrezno pripravljenost na morebitni drugi val epidemije.

Seznanili se bodo tudi z informacijo o aktivnostih nevladnih organizacij in njihovih stroških pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa ter obravnavali poročilo o aktivnostih zaščite, reševanja in pomoči ob pojavu covida-19 in predlog ukrepov za izboljšanje odziva.

Na dnevnem redu pa je še predlog posebnega vladnega projekta za zagotavljanje izdajanja in vročanja odločb o karanteni na mejnih prehodih na zunanji meji oz. kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije.

< PREDSEDSTVO ZOS NA 2. REDNI SEJI O POVPREČNINI ZA PRIHODNJI DVE LETI IN NOVI FINANČNI PERSPEKTIVI