24.08.2009 Starost: 12 let
Kategorija: Novice

VLADA DANES O RAZVOJNIH PRORAČUNIH ZA LETO 2010 IN 2011

Ljubljana, 24. avgusta - Vlada bo danes obravnavala razrez proračunskih odhodkov po razvojnih politikah, razvojnih programih in predlagateljih finančnih načrtov za leti 2010 in 2011, kar bo omogočilo pripravo končnega predloga državnega proračuna za omenjeni leti. Nova proračuna bosta prva, ki se bosta delila po razvojnih projektih, in ne več po proračunskih uporabnikih.

Kot je povedal finančni minister Franc Križanič, gre vlada s predlogom proračuna za leti 2010 in 2011 v proračuna prihrankov, zato bodo potrebni popravki nekaterih zakonov, s čimer bi omogočili stabilno financiranje. Podrobnosti ni želel razkriti, dejal pa je, da predlog ne predvideva zvišanja socialnih transferjev oz. plačil, ni pa izključil možnosti, da bi se ta izplačila v prihodnosti, ob dodatnem črpanju evropskih sredstev oz. večjih prilivih v proračun, povečala.
Cilj je zagotoviti stabilnost financiranja, in sicer na podlagi izdatkov iz letošnjega leta, je pojasnil minister. Znova je napovedal, da naj bi ponedeljkovi seji nato sledila še ena proračunska seja, na kateri bo sprejet razrez proračuna, ki ga bo ministrstvo za finance uporabilo za pripravo konkretnega osnutka proračuna tudi po postavkah. Ta bo nato sprejet kot predlog proračuna, ki naj bi ga vlada s ciljnim datumom 1. oktobra poslala v DZ.
Proračuna za 2010 in 2011 naj bi se od prejšnjih razlikovala, ker bosta prva, ki se ne bosta več delila med posamezne proračunske porabnike, ampak se bosta delila po razvojnih projektih, ki jih je 16. Skupno naj bi država v prihodnjih dveh letih porabila nekaj manj kot 20 milijard evrov. Največ denarja, približno 2,5 milijarde evrov, naj bi v proračunih namenili za socialno varnost in zdravstvo, 1,6 milijarde evrov naj bi šlo za izobraževanje in kulturo, 952 milijonov evrov za nacionalno varnost, obrambo in zunanje zadeve, 571,2 milijona evrov pa za promet in prometno infrastrukturo.
Vlada je konec julija na podlagi makroekonomskim omejitev in fiskalnega pravila določila zgornjo mejo možnih izdatkov državnih proračunov za 2010 in 2011 - ta bo za obe leti znašala po 8,956 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj države bo tako za leto 2010 znašal 4,8 odstotka, za 2011 pa 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Določila je tudi indikativno višino odhodkov za leti 2012 in 2013, ki so vezani na domače vire (brez odhodkov, ki imajo vir v evropskem proračunu): za leto 2012 znašajo 9,476 milijarde evrov, za leto 2013 pa 9,835 milijarde evrov.
Kot so v petek sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo seja vlade "zaradi specifične narave dela in usklajevanj, ki jih zahteva priprava razvojnega predloga proračuna" trajala dlje kot običajno. Sicer pa bo potekala na Brdu pri Kranju, novinarska konferenca po seji pa naj bi bila v ponedeljek pozno popoldne, če se bo seja zavlekla v noč, pa v torek dopoldne. (Vir:STA)

< SESTANEK NA MKGP V PRIZADEVANJU ZA BOLJŠE SPREMEBE ZAKONA O KMETIJSKIH ZEMLJIŠČIH IN ZAKONA O SKLADU KMETIJSKIH ZEMLJIŠČ IN GOZDOV RS