16.08.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

VLADA BO NA ČETRTKOVI SEJI SPREJELA PRVA UKREPE ZA SANACIJO ŠKODE PO PETKOVEM NEURJU

Ljubljana, 16. 8. 2008 - Predsednik vlade Janez Janša je ob obisku Podravja, ki ga je petkova večerna ujma najbolj prizadela in zaradi toče, povedal, da bo vlada na četrtkovi redni seji obravnavala posledice petkovega neurja in sprejela najnujnejše ukrepe za njihovo odpravo.

Po sestanku s poveljnikom republiške Civilne zaščite Miranom Bogatajem, je predsednik vlade povedal da, končni obračun nastale škode še ni znan, jasno pa je, da gre za več kot 3000 poškodovanih objektov, med katerimi so nekateri skoraj popolnoma uničeni. Največ škode naj bi bilo na poljščinah, saj so na nekaterih predelih kmetijske površine in vinogradi skoraj popolnoma uničeni, kar bo pomenilo tudi dolgotrajno škodo, zato bo tudi v tem segmentu vlada skušala zagotoviti sredstva za samopomoč.

čŒe bo potrebno bo Vlada RS predlagala tudi rebalans proračuna, saj je v letošnjem letu zabeležen proračunski presežek.

Posledice petkovega neurja bo Vlada RS obravnavala na četrtkovi seji in takrat pričakujejo tudi prve ocene škode iz občin. Sprejeti bodo tudi prvi in najnujnejši ukrepi, predvsem za pomoč občinam za pokritje stroškov prvih intervencijskih ukrepov ter družinam, ki bodo tako kot v podobnih primerih doslej vsaj za nekaj časa morda ostale brez lastne strehe nad glavo.

< 12. SEJA KOMISIJE DRŽAVNEGA SVETA ZA LOKALNO SAMOUPRAVO IN REGIONALNI RAZVOJ