18.06.2013 Starost: 7 let

VIRANT ZAGOTAVLJA, DA FORMALNEGA PREDLOGA ZA ZDRUŽEVANJE OBČIN ŠE NI

Ljubljana, 17. 6. 2013 - Formalnega predloga za združevanje občin v Sloveniji še ni, je na poslansko vprašanje, ali drži podatek, da namerava vlada do jeseni prihodnjega leta, ko bodo lokalne volitve, spremeniti sistem lokalne samouprave, povedal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

Virant je sicer prepričan, da je bilo pri vzpostavljanju lokalne samouprave v Sloveniji marsikaj narobe in da smo ozemlje Slovenije preveč razdrobili. Tudi zato, kot je poudaril, zagovarja zmanjšanje števila občin. Pri tem je pojasnil, da o tem ne odloča sam in da za kaj takega potrebuje najmanj soglasje koalicije. Ali takšno soglasje ima, pa ni povedal.

Po Virantovih besedah je imela država v preteklosti različne kriterije pri ustanavljanju občin, saj so bile lahko v začetku ustanovljene tudi občine, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev. "Vendar ne vedno, odvisno od političnih interesov," je dejal minister in dodal, da to po letu 2010 ni več dovoljeno.

Prepričan je tudi, da bi z združevanjem občin prihranili, saj bi bilo manj birokracije, na posameznih področjih pa bi se lahko tudi lažje lotili večjih projektov, ker bi združili denar več občin.

< ZOS NASPROTUJE ZMANJŠEVANJU ŠTEVILA OBČIN