20.07.2022 Starost: 134 dni

VETO NA PREDLOG ZAKONA PROTI ŠKODLJIVIM UKREPOM PRETEKLE OBLASTI

Ljubljana, 20. 7. 2022 - Državni svet bo danes odločal o odložilnem vetu na zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti, potem ko so državni svetniki na dopoldanski seji komisije DS za državno ureditev prižgali zeleno luč pobudi Inženirske zbornice Slovenije.

Še pred začetkom izredne seje DS se je dopoldne sestala tudi komisija DS za državno ureditev in obravnavala pobudo za veto na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so jo vložili v Inženirski zbornici Slovenije. Zakon, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec, bi sicer v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše, med drugim tudi gradbeni zakon. Ta je že v postopku sprejema razdelil arhitekturno in inženirsko stroko, predvsem glede vodenja projektov, medtem ko zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti spreminja prav to področje.

Člani komisije DS so s šestimi glasovi za in brez glasu proti predlogu inženirske zbornice za veto prižgali zeleno luč.

DZ bo moral v primeru izglasovanega veta o zakonu ponovno odločati, za pa bo moralo glasovati najmanj 46 poslancev.

< PRIROČNIK ZA PRESOJANJE IN RAZVOJ KOMPETENC NA PODROČJU JAVNEGA NAROČANJA