10.04.2020 Starost: 229 dni

VARSTVO OSEBNIH PODATKOV PRI DELU OD DOMA

Ljubljana, 10. 4. 2020 - Zaradi sprejetja ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19 vse več zaposlenih dela od doma, zato je Informacijski pooblaščenec pripravil nekaj nasvetov, kako pri tem zaščititi svoje naprave in osebne podatke.

Med drugim opozarjajo, da je treba upoštevati vsa navodila delodajalca, ki določajo pravilno rabo elektronske pošte. Predlagajo, da ko ravnate z osebnimi podatki, pri tem uporabljate služben naslov elektronske pošte namesto zasebnega elektronskega naslova. Če morate uporabiti svoj zasebni naslov elektronske pošte pa poskrbite, da so priponke in vsebina sporočila ustrezno kriptirane in se izogibajte zapisu osebnih ali zaupnih podatkov v zadevi sporočila.

Preden pošljete elektronsko pošto, pa se je treba ponovno prepričati, da so vpisani pravilni prejemniki, še posebej v primerih, ko pošiljate velike količine osebnih ali občutljivih osebnih podatkov.

Ko je mogoče, uporabljajte omrežja ali oblačne storitve, ki so potrjena s strani vašega delodajalca in pri tem upoštevajte vsa notranja pravila in navodila vašega delodajalca glede hranjenja podatkov v oblaku, dostopa ter prijave v omrežje in posredovanja podatkov.

Kadar nimate dostopa do oblačnih storitev ali dostopa do službenega omrežja, se prepričajte, da imajo vsi lokalno shranjeni podatki na vaši napravi varnostno kopijo.

Celotno obvestilo si lahko preberete TU.

< 19. DOPISNA SEJA VLADE RS