23.10.2020 Starost: 3 let

V SOBOTO ZAPRTJE VSEH NENUJNIH DEJAVNOSTI

Ljubljana, 23. 10. 2020 - Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa med prebivalstvom, je napovedal premier Janez Janša. Zaprti bodo gostinski obrati, hoteli in trgovski centri z nekaterimi izjemami, vrtci, dijaški in študentski domovi. Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja na novi koronavirus. Predsednik vlade župane naproša, da organizirajo varstvo v vrtcih za tiste starše, ki hodijo v službo.


Po napovedih bo v soboto tako v veljavo stopil odlok, ki zapira gostinske obrate, ob tem da bosta še naprej dovoljena dostava (tudi po 21. uri zvečer, ko velja omejitev gibanja) in osebni prevzem. Vrata bodo zaprli tudi hoteli z izjemami, ki bodo veljale za poslovne delegacije, diplomate in profesionalne športnike.

Zaprli se bodo tudi trgovski centri, kot spomladi pa bodo izjema živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali. Prav tako bodo zaprti frizerski in kozmetični saloni.

Ker se je povečalo število okužb med vzgojiteljicami, bodo zaprti tudi vrtci. Kljub temu pa je premier županom namenil prošnjo, naj glede na situacijo v svojih krajih organizirajo varstvo v vrtcih za tiste starše, ki hodijo v službo. Ob tem je Janša pozval vzgojiteljice, naj nosijo maske.

Prihodnji teden bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oz. študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. Javni potniški promet bo deloval s tretjino kapacitet, kot v času, ko ni šole, je dejal premier.

Nagovoril je tudi gospodarstvenike in jih pozval, naj dejavnosti organizirajo tako, da delo poteka od doma, kjer je le možno. Kjer to ni možno, pa naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

O morebitni ponovni uvedbi omejitve gibanja znotraj občin bo vlada odločila v naslednjih dneh. Glede prehajanja državne meje pa bodo tudi od sobote veljala enaka pravila kot doslej. Uvoz virusa iz drugih držav namreč trenutno ni opazneje prisoten, je navedel.

Glede epidemiološke situacije je Janša pojasnil, da številke rastejo in bodo še nekaj časa. "Zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj za oceno, ali so že sprejeti ukrepi, kot je obvezno nošenje mask in omejitev gibanja ponoči, v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja okužbe med prebivalstvom," je dejal.

Po premierjevih besedah preverjajo tudi možnosti množičnega testiranja na okužbo, sprva rizičnih skupin, v prihodnjih tednih pa celotnega prebivalstva. Sicer pa se mora zdravstveni sistem po njegovih besedah reorganizirati, "da bodo pri testiranju prednostno prišli na vrsto tisti s simptomi, tisti, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo iz drugih nujnih razlogov, in zaposleni na ključnih delovnih mestih".

Ponovil je, da vlada dela vse, kar je v njeni moči, da nihče ne bo ostal brez nujne zdravniške pomoči. O možnostih pomoči, če bi jo potrebovali, se Slovenija pogovarja tudi z drugimi članicami EU.

Ob tem je poudaril, da so države ponudile pomoč v medicinski opremi in ne kadrih, saj slednjih primanjkuje tudi njim. Če bi Sloveniji denimo zmanjkalo naprav za predihavanje, lahko v tem valu tako računa na večjo pomoč kot spomladi.

Naslednji teden, ko imajo sicer šolarji jesenske počitnice, bo po Janševih besedah "teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo," je poudaril.

"Glede podrobnosti se vsi spomnimo režima, kakršen je bil spomladi, odloki, ki bodo stopili v veljavo, bodo povzemali regulativo, kakršna je veljala v času pomladnega vala epidemije, tako da to ni nič novega, nič neznanega, izjeme, ki bodo, bodo definirane tako kot takrat, ko smo že imeli določene izkušnje, tako da je bilo število stikov čim bolj omejeno, hkrati pa, da so vse nujne stvari tekle," je izpostavil Janša.

Vlada bo po njegovi napovedi čez en teden preverila, ali sprejeti ukrepi učinkujejo in se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje, ter odločila, ali bodo ukrepe podaljšali, preklicali ali omilili. Kriteriji glede števila okuženih, hospitaliziranih in tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, ki veljajo za zapiranje dejavnosti v državi, bodo veljali tudi za odpiranje, je povedal.

Posebna strokovna skupina medtem že nekaj dni pripravlja smernice za šesti protikoronski zakonodajni paket, namenjen blaženju posledic epidemije. V njem bodo podobni ukrepi kot spomladi, je še še napovedal premier.


< ZOS POSLANCEM PREDLAGAL AMANDMAJE K PREDLOGU ZAKONA O FINANČNI RAZBREMENITVI OBČIN