16.04.2010 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

V SOBOTO VRHUNEC AKCIJE OSVED!

Ljubljana, 16.04.2010 - Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu! se bo začela v soboto zjutraj ob devetih, ko na zbirnih mestih za prostovoljce pričakujemo več kot 110.000 prostovoljcev. Toliko se jih je prijavilo preko spletne strani, dobrodošli pa so tudi tisti, ki se niso prijavili. Tako bo največja čistilna akcija v zgodovini Slovenije, na katero priprave potekajo že sedem mesecev, doživela svoj vrhunec.

»V preteklih mesecih so prostovoljci evidentirali več kot 11.000 divjih odlagališč, v soboto pa jih bodo očistili 7.000,« je povzel namestnik vodje popisa divjih odlagališč Jaka Kranjc. Preostala odlagališča so iz sobotne akcije izločena, ker so na njih samo nevarni, gradbeni ali drugi odpadki, ki za čiščenje niso primerni. »Pričakujemo, da bomo že na odlagališčih ločeno zbrali 70 odstotkov vseh odpadkov in tako bistveno zmanjšali stroške odlaganja odpadkov na deponijah,« je ob tem povedal eden od organizatorjev akcije Aleš Pevc.
»Glavna težava je trenutno zelo veliko število prijavljenih,« je povedala koordinatorica občinskih organizatorjev Urša Zgojznik, »zato se lahko zgodi, da za vse ne bo dovolj vrečk in rokavic. Prostovoljce zato pozivajo, naj rokavice ter modre in črne vreče za odpadke prinesejo s seboj. Prostovoljci se bodo zbrali na zbirnih mestih čim bližje njihovemu kraju bivanja, od tam pa jih bodo vodje zbirnih mest napotili na mesto čiščenja.«

Po čiščenju tri velike zabave

»čŒiščenje bo zaključeno predvidoma ob 14. uri, sledila pa bo zabava. Na zabavah v Novi Gorici, Ljubljani in Mariboru vstopnine ne bo, vsi nastopajoči so se odpovedali honorarju, vsi udeleženci zabav pa so pozvani, da po koncu zabave pospravijo prizorišče in tako še naprej delujejo v duhu največje akcije čiščenja odpadkov,« je rekla organizatorka zabav Polona Klemenčič.

Do zdaj zbranih 84.000 evrov

»Izvedba akcije ne bi bila možna brez pokroviteljev, sponzorjev in donatorjev, ki so kljub recesiji in prvotnemu nezaupanju v projekt prispevali denar, material in storitve za njeno izvedbo. Po besedah vodje financ Ingrid Vidmar je sredstva prispevalo 108 podjetij, med njimi je en zlati pokrovitelj, pet pokroviteljev, 85 donatorjev, dva pokrovitelja karavane in 15 pokroviteljev zabav. Na lokalni ravni je po nepopolnih podatkih doniralo 62 podjetij. Skupaj so prispevali 84.000 evrov sredstev ter 50.000 evrov v materialu in storitvah, v teh podatkih pa niso vključeni prispevki komunalnih podjetij in občin. Akcija je pridobila tudi 43 medijskih sponzorjev, ki so donirali za 530.000 evrov oglasnega prostora.
Do zdaj je bilo porabljenih približno 20.000 evrov, predvideni stroški do konca akcije pa znašajo še 70.000 evrov, kar pomeni, da trenutno manjka nekaj tisočakov do pozitivne ničle.
Tako sredstva kot delovne ure so prispevali tudi prostovoljci. Ožje vodstvo akcije je prispevalo 20.000 delovnih ur in približno toliko sredstev za telefonske pogovore in potne stroške, na lokalni ravni pa so organizatorji prispevali 160.000 delovnih ur in nekaj tisoč evrov sredstev.

< 77. REDNA SEJA VLADE