25.01.2017 Starost: 5 let

V DZ PROTEST ŽUPANOV OB VNOVIČNI OBRAVNAVI UZAKONITVE ODPOKLICA ŽUPANA

Ljubljana, 25. 1. 2017 - Državni zbor RS je danes vnovič obravnaval novelo Zakona o lokalni samoupravi, ki uzakonja odpoklic župana, zvečer pa bo o njej še glasoval. Novela je v DZ enkrat že dobila podporo, a je Državni svet nanjo izglasoval veto. Tokratno obravnavo so spremljali tudi župani, z mirnim protestom v DZ so poslankam in poslancem izkazali nestrinjanje z njihovim ravnanjem, s katerim rušijo stabilnost in učinkovitost sistema lokalne samouprave v Sloveniji.

Po zaključku obravnave novele v Državnem zboru so izjavo za javnost podali vodja interesne skupine lokalnih interesov v Državnem svetu Milan Ozimič, predsednik ZOS Robert Smrdelj ter nekateri župani.

Predsednik ZOS je med drugim izpostavil, da gre pri odpoklicu župana za poseg v volilno pravico ter za razrešitev brez krivdnih razlogov, opozoril na možnost političnih zlorab instituta, postopek okoli odpoklica pa prinaša motnjo v sicer učinkovito delovanje lokalne samouprave, ob potrditvi novele Zakona o lokalni samoupravi pa  napovedal možnost ustavne presoje.

Tudi odločitvi Državnega sveta za veto je botrovala ocena, da bi lahko možnost odpoklica župana ogrozila stabilnost sistema lokalne samouprave, je poudaril Ozimič. Bojijo se, da se bo odpoklic zlorabljal v politične namene ter poudarjajo, da se lahko župana že zdaj razreši iz krivdnih razlogov. Svetnike je tudi zmotilo, da novela volivcem daje možnost odpoklica župana med mandatom, ne pa tudi možnosti odpoklica drugih izvoljenih občinskih funkcionarjev, torej občinskih svetnikov. Ključne odločitve, kot je npr. proračun, pa sprejema prav občinski svet kot glavni organ odločanja in ne župan.

Podporo noveli so napovedali v SMC in ZL. V poslanskih skupinah SDS, SD, NSi in nepovezanih poslancev bodo proti, v DeSUS pa pri glasovanju ne bodo enotni. Da bo novela sprejeta, jo sicer mora podpreti najmanj 46 poslancev. Glasovanje bo izvedeno danes zvečer okoli 21. ure.

Datoteke:
< ODPRTO PISMO POMURSKIM POSLANCEM